Overig

Tijd voor detox

Story Highlights
  • Het is goed je lichaam te reinigen
  • Maak gebruik van een detox kuur
  • Detox nooit te ;lang

Heb je last van slapeloosheid, spijsverteringsproblemen of pijnklachten? Misschien is het moment gekomen om je binnenkant grondig te reinigen.

Wonderlijk lichaam

Je lichaam produceert afvalstoffen. Bij de éne is dat wat meer dan bij de andere, afhankelijk van eetgewoonten, maar het gebeurt bij iedereen, elke dag en veel. Gelukkig is de mens zo geschapen dat er een hoop kanalen zijn waarlangs die smurrie het lichaam kan verlaten. Wonderlijk, toch? Er blijven wel altijd wat restjes achter van de afvalstoffen. Soms zijn die wat giftig, zonder dat je er echter al te veel last van hebt. Van tijd tot tijd een detox kan ervoor zorgen dat je lijf terug helemaal schoon is. Ongetwijfeld heb je die term al wel eens gehoord. Hij is afgeleid van het Engelse woord ‘detoxification’ en betekent, letterlijk vertaald, ontgifting. Het komt er op neer dat je je lichaam extra stimuleert om alle achter gebleven afvalrestjes en gifstoffen uit te scheiden.

Eeuwenoude gebruiken

Met de groeiende aandacht voor gezondheid, is detoxen behoorlijk populair geworden. Nochtans is het niet nieuw. Al eeuwenlang zijn er methodes die het lichaam reinigen. De tong schrapen is zo’n methode die al werd toegepast door de Romeinen. Op de tong zitten voortdurend een laagje dode cellen, bacteriën en voedselrestjes. Elke dag je tong schrapen, pakt het probleem dus aan bij de bron. Een ander gebruik is wisseldouches nemen. Koud douchen stimuleert je immuunsysteem en de bloedsomloop. Als je dat combineert met een warme douche, worden meer afvalstoffen afgevoerd. Deze vorm van hydrotherapie was al gekend bij de oude Egyptenaren. Je kan ook kiezen voor een detox kuur waarbij je tijdelijk alleen maar super gezonde voedingsmiddelen eet. Zo krijgen je organen wat rust en kunnen ze meer energie steken in de reiniging.

Alleen maar sapjes

De meest bekende kuur om te ontgiften is de sapjeskuur, bijvoorbeeld www.sap.je. Enkele dagen voor je begint, moet je alle ongezonde voeding schrappen van je menu. Bijkomend moet je heel wat bronwater drinken. Daarna kan de eigenlijke sapkuur starten. Alle maaltijden worden vervangen door groentesapjes die je om het uur of om de 2 uur mag drinken. Mogelijk krijg je wat bijwerkingen zoals hoofdpijn, zweten of vermoeidheid. Weet dan dat dit volledig normaal is. In een groot aantal gevallen gaat het eigenlijk over ontwenningsverschijnselen. Zonder het te beseffen, kan je immers afhankelijk zijn van koffie of suiker. Als je plots stopt met het eten of drinken van die producten, reageert je lichaam daarop. Vervelend, maar als je doorbijt, voel je je daarna terug zo fris als een ontgift hoentje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button