Overig

Een snelcursus kleurcodes herkennen

Story Highlights
  • De snelcursus kleurcodes herkennen
  • CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Black
  • PLM is kleurensysteem gebaseerd op kleurwaaier

Op elke website van verschillende drukkerijen kom je de termen PMS, CMYK of RGB tegen. Voor iemand die niet bekend is met deze termen kan dit veel verwarring veroorzaken. Omdat wij begrijpen dat deze termen voor het grootste deel van de Nederlands nietszeggend zijn, leggen wij ze in het kort voor je uit. Lees dus snel verder!

CMYK

Zoals je misschien wel weet, kan je met een bepaald aantal basiskleuren een heel palet aan kleuren samen te stellen. Misschien ken je dit wel van een kleurenprinter waar in feite elke kleur kan worden samengesteld uit blauw, roze en geel. Voor de kleur zwart is een zwarte inkt toner benodigd. De Engelse benaming van deze vier gebruikte basiskleuren zijn Cyan, Magenta,  Yellow en Black ook wel afgekort met de letters CMYK. K wordt gebruikt omdat de B teveel verwarring met Blue zou kunnen geven. Een kleur kan je beschrijven door het percentage vast te leggen van elk van de genoemde basiskleuren waaruit de kleur is opgebouwd.  Een groene kleur kan bijvoorbeeld uit 51% Cyan, 0% Magenta, 100% Yellow en 0% K worden opgebouwd. Op deze manier kunnen we de computer duidelijk maken wat we bedoelen met de kleur groen of elke willekeurige andere samengestelde kleur.

PMS

PMS is een kleursysteem afgekort dat voluit Pantone Matching System betekent en is gebaseerd op een kleurenwaaier waarop van origine zo’n beetje 500 kleuren staan beschreven. Wil je een logo in één kleur op een envelop gedrukt hebben, dan zou je op de waaier een kleur uit kunnen kiezen en aangeven dat je precies die kleur op je envelop wilt hebben. Wil je daar ook briefpapier met hetzelfde logo bij, dan kun je de Pantone kleurnummers doorgeven en is de drukker precies in staat dezelfde kleur op beide drukwerken te leveren.

RGB

Van alle lichtstralen die de zon afgeeft is slechts een klein deel zichtbaar voor het menselijke oog Het zichtbare licht kan worden beschreven met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB). Deze kleuren geven samen (opgeteld) wit licht en worden daarom ook wel additieve kleuren genoemd. Het RGB-model wordt gebruikt voor het beschrijven van de kleuren van bronnen die zelf licht produceren, zoals computermonitoren, videoapparatuur, beamers en televisieschermen.

DrukwerkConcurrent

Bestaat er na het lezen van deze blog toch nog wat twijfel over wat de bovenstaande kleurcodes betekenen? Neem dan contact op met een professionele drukkerij zoals DrukwerkConcurrent! Zij hebben veel ervaring met het afdrukken van allerlei verschillende soorten drukwerk en kunnen jou zeker verder helpen met verdere uitleg over deze kleurcodes!

Gerelateerde artikelen

Back to top button