Sparen

Spaarrente ABN

Veel mensen vragen zich af of het nog wel zin heeft om geld te sparen. Het is een feit dat de spaarrente ABN AMRO in 2021 heel erg laag is. Maar toch is het zo dat er een aantal redenen zijn waarom het verstandig is om in ieder geval een deel van je geld te sparen.

Spaarmotieven

Kortweg zijn er drie verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om geld te sparen, ook als de rente laag is. De eerste reden is zekerheid hebben, wat inhoudt dat je geld opzij zet om zodoende een buffer op te kunnen bouwen.

Daarnaast is er het doelmotief. Dit wil zeggen dat er wordt gespaard voor uitgaven zoals bijvoorbeeld een vakantie of een nieuwe auto. De laatste reden waarom mensen ondanks een lage rente sparen is het vermogensmotief. Dit betreft het opbouwen van meer vermogen.

Zekerheid

Ondanks het feit dat de spaarrentes op dit moment heel erg laag zijn, is het nog steeds nuttig om een buffer op te bouwen. Zo ben je in alle situaties voorbereid, mocht er zich een situatie voordoen waarbij je extra geld ter beschikking dient te hebben.

Dit is het geval wanneer je wasmachine het ineens begeeft of de keuring van de auto valt toch veel duurder uit dan je had verwacht. In dat geval is het prettig als je geld op een spaarrekening hebt staan en je dus geen lening hoeft af te sluiten.

Doel

De spaarrentes mogen dan momenteel laag zijn, toch kan het handig zijn om te sparen voor financiële doelen. Hierbij gaat het over een andere auto of een welverdiende vakantie. Voor deze gevallen is beleggen geen goede optie aangezien dit niet zonder risico is.

Omdat je in dit geval slechts een korte periode spaart maakt het niet uit dat de rente op je spaarrekening laag is. Het gaat uiteindelijk om het bedrag wat je bij elkaar spaart door iedere maand iets opzij te zetten.

Vermogen

De laatste reden die wil mensen gebruiken om ondanks de lage rente op de spaarrekening toch iedere maand een bepaald bedrag opzij te zetten is het opbouwen van vermogen. Misschien is het ondanks de lage spaarrente bij ABN AMRO in 2021 niet voor de hand liggend om ervoor te kiezen vermogen op te bouwen.

Toch is het zo dat ondanks dat je door de lage rente op je spaarrekening weinig vermogen opbouwt, toch staat je geld veilig als je ervoor kiest om dit op een spaarrekening te zetten. De spaarrente over dit bedrag mag dan wel laag zijn, toch zal je minder snel geneigd zijn het geld uit te geven omdat je het bedrag eerst van je spaarrekening moet halen.Het is ondanks de lage spaarrentes beter op geld op een spaarrekening te zetten. Mocht je koelkast ineens stuk gaan, dan kan je een nieuwe kopen van het geld wat je achter de hand hebt in plaats van ervoor te kiezen om deze bij Wehkamp gespreid te betalen. Ondanks de lage rente is dit een grotere uitgave dan wanneer je het geld van je spaarrekening zou kunnen halen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button