OverigSparen

7 tips om geld te besparen met boekhouding

De administratie van je bedrijf bijhouden kan een hele klus zijn, en het kan behoorlijk wat tijd en moeite kosten. Maar er zijn een paar handige tips waarmee je tijd bespaart, beter inzicht krijgt in je financiën en zelfs geld bespaart op boekhoudkosten. In dit artikel deelt zwolse-adviesgroep.nl zeven praktische tips waarmee je dat kunt bereiken.

Boek inkoopfacturen direct in

Het is slim om je inkoopfacturen direct in je boekhouding te verwerken. Op die manier kun je meteen de btw die je hebt betaald bij je inkopen aftrekken wanneer je je btw-aangifte doet. Dit zorgt ervoor dat je sneller een belastingteruggave krijgt en je financiën in topvorm blijven.

Factureer snel voor betere cashflow

Een gezonde cashflow is essentieel voor elk bedrijf. Zorg ervoor dat je je facturen zo snel mogelijk naar je klanten stuurt, want de termijn waarbinnen ze moeten betalen begint pas te lopen vanaf dat moment. Als je te lang wacht met versturen, kan dit je financiële situatie flink in de knel brengen. Dus, handel snel!

Onderhandel over betaaltermijnen

In bepaalde sectoren is het heel normaal om te onderhandelen over de periode waarin je kunt betalen aan je leveranciers. Zo kun je echt je cashflow verbeteren. Als je kortere betaaltermijnen hebt bij je klanten en juist wat meer tijd krijgt van je leveranciers, kan dat een grote boost geven aan je financiële situatie.

Factuur slim

Een slimme truc is om de factuurdatum net buiten de periode voor je btw-aangifte te plaatsen. Stel, je stuurt een factuur op 31 maart, dan moet je meteen btw betalen voor die maand of dat kwartaal. Maar als je wacht tot 1 april, dan heb je de hele maand april (of het hele tweede kwartaal) om die btw te regelen. Zorg er wel voor dat je de werkelijke leveringsdatum of week op de factuur vermeldt, dat is belangrijk!

Korte betaaltermijnen voor klanten

Het is een goed idee om je klanten te vragen om kortere betaaltermijnen. Als je facturen sneller worden betaald, krijg je het geld sneller op je rekening om je rekeningen te betalen. Dat houdt je cashflow in goede conditie. 

Is automatische incasso wat voor jou?

Als je regelmatig terugkerende facturen hebt, zoals onderhoudscontracten, kan automatische incasso echt handig zijn. Het bespaart je gedoe en tijd, en zorgt ervoor dat je regelmatig en voorspelbaar geld binnenkrijgt. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Tijdige herinneringen

Zorg ervoor dat je altijd een goed overzicht hebt van wie nog moet betalen, en stuur op tijd vriendelijke herinneringen voor openstaande facturen. Meestal is er geen kwaad opzet in het spel, en kan een vriendelijke herinnering genoeg zijn om de betaling te ontvangen. Met deze tips kun jij al een heleboel geld besparen op de boekhouding. Welke tips lijken jouw voordelig?

Gerelateerde artikelen

Back to top button