Overig

Salaris social worker

Story Highlights
  • Je verdient 2023 euro bruto na afgestudeerd te zijn
  • Salaris kan oplopen tot 5603 euro bruto
  • Al binnen drie maanden een baan

Ambieer je een functie als social worker, maatschappelijk werker in goed Nederlands, dan wil je natuurlijk weten wat je na je HBO studie zo ongeveer gaat verdienen. Want daar draait het uiteraard om: de pegels. Werk is immers geen hobby.

Volgens cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

Kijken we naar het salaris van een maatschappelijk werker volgens de cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening 2019-2021 dan zien we dat het salaris van een social worker begint bij een bedrag van 2023 euro bruto per maand. Dit is dus het salaris als je net afgestudeerd bent. In het meest gunstige carrièreverloop kan het salaris met de jaren oplopen tot 5643 euro per maand, bruto wel te verstaan. Dat is behoorlijk meer dan een modaal inkomen.

Al binnen drie maanden een baan als afgestudeerd HBO’er

Een social worker wordt ook wel een econometrist genoemd. Nadat je met succes een HBO studie hebt afgerond, duurt het doorgaans niet langer dan drie maanden voor je als afgestudeerd student een baan hebt. Bijna veertig procent van de afgestudeerde HBO studenten vindt zelfs een baan binnen vijftien maanden na afstuderen. Als we kijken naar de startsalarissen in andere branches na een HBO studie, dan ligt het startsalaris bij de functie maatschappelijk werker lager. Het gemiddelde salaris van deze groep is namelijk berekend op 2514 euro bruto per maand.

Er zit rek in het salaris

Mooi allemaal, maar zit er nog rek in het salaris dan? Ook belangrijk bij de keuzes die je maakt. De maatschappelijk werkers worden in vier gradaties ingedeeld. Behoor je tot de classificaties maatschappelijk werker 1 en 2, dan val je in de salarisschaal 4 en 6. Er zijn vervolgens verschillende treden waarin je elk jaar een klein stapje maakt, mits je uiteraard goed functioneert. Een speciale worker 1 verdient minimaal 2009 euro bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Dit loon kan oplopen naar 3119 euro bruto per maand. Ben je social worker 2, dan is er een minimum bedrag van 2291 euro bruto en een maximum bedrag van 3738 euro bruto.

Je vindt sneller een baan dan een andere HBO student

Ben je social worker 3? Dan val je in de achtste schaal. Je start dan met minimaal 2712 bruto en dat kan oplopen tot 4556 euro bruto. De maatschappelijk werker op het vierde niveau valt onder schaal 10. Dit staat voor minimaal 3142 euro bruto en maximaal 5603 euro bruto. Wil je een baan als maatschappelijk werker, dan vind je die dus doorgaans binnen drie maanden. Dat is dan weer sneller dan het gemiddelde waarmee Hbo’ers na hun studie een baan vinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button