Financiën

Een gratis advocaat, hoe zit dat?

Je hebt een juridisch probleem, bijvoorbeeld een arbeidsconflict of ruzie met de buren. Dan heb je hulp nodig van een jurist of advocaat. Maar advocaten zijn duur. Soms is er een rechtsbijstandsverzekeraar die jou kan helpen, maar er gelden uitsluitingen voor diverse rechtsgebieden. Ook zijn de premies hoog en is er dus zeker geen sprake van gratis rechtsbijstand.

Ben je toch aangewezen op een advocaat, dan vindt je hier wat tips om toch gratis of in ieder geval zo goedkoop mogelijk een beroep te kunnen doen op een advocaat.

Gefinancierde rechtsbijstand

Op grond van de wet moet iedereen toegang hebben tot het recht. Als je dus geen advocaat kunt betalen, dan moet de overheid ervoor zorgen dat je toch naar de rechter kan en je kan laten vertegenwoordigen. 

Om de toegang tot het recht te garanderen kun je subsidie krijgen voor het inschakelen van een advocaat bij jou in de buurt. Na een ongeluk bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Eindhoven. Bij deze vorm van gefinancierde rechtsbijstand wordt gebruik gemaakt van een “toevoeging”. Deze vraagt een bij de Raad voor de Rechtsbijstand aangesloten advocaat voor je aan. 

Niet iedereen komt in aanmerking voor een toegevoegde advocaat. Dit hangt af van je inkomen en je vermogen. Blijf je onder de inkomens- en vermogensgrens, dan wordt jou de toevoeging toegekend. Dit is een beschikking waartegen eventueel nog bezwaar en beroep open staat.

Is de toevoeging door de Raad voor Rechtsbijstand verleend? Dan betaal je alleen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van tussen de € 208,00 en 875,00.

De inkomensgrens voor gefinancierde rechtsbijstand over 2022 is als volgt:

  • Alleenstaande tot € 28.600,00
  • Gehuwd, samenwonend of eenoudergezin tot € 40.400,00

Verdien je meer of heb je een vermogen hoger dan het voor de belasting heffingsvrije vermogen? Dan is er geen recht op een toevoeging.

Recht op gratis letselschade advocaat bij een ongeluk

Heb je dan nooit recht op 100% gratis rechtsbijstand van een advocaat? Zeker wel! Slachtoffers van een aanrijding, bedrijfsongeluk of bijvoorbeeld een hondenbeet worden door de wetgever extra goed beschermd. 

Als je namelijk letselschade hebt en schadevergoeding eisen wilt, dan kom je in aanraking met een letselschade jurist van een grote verzekeraar. Deze heeft veel kennis van letselschade. Het is dan niet eerlijk dat je als letselschade slachtoffer tegenover zo’n letselschade specialist komt te staan.

Om je te kunnen wapenen tegen de letselschade jurist van een verzekeraar geeft artikel 6:96 van het Burgerlijk wetboek jou de mogelijkheid om een letselschade advocaat in te schakelen. De kosten van deze letselschade advocaat maken onderdeel uit van de letselschade vergoeding. Woon je bijvoorbeeld in Nijmegen en schakel je een letselschade advocaat in Nijmegen in, dan is de verzekeraar verplicht de kosten van deze advocaat te vergoeden!

Advocaat nodig? Bekijk jouw mogelijkheden!

Heb je dus een advocaat nodig? Kijk dan eerst naar het rechtsgebied. Is er sprake van letselschade, dan kun je altijd aanspraak maken op gratis rechtsbijstand. Voor andere rechtsgebieden is het verstandig om te zoeken naar een advocaat die is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je hebt dan mogelijk recht op een subsidie en betaalt dan veel minder voor jouw advocaat!

Gerelateerde artikelen

Back to top button