Budgetfood

Zo koop jij de juiste koffiebonen!

Het kopen van koffiebonen kan een lastige klus zijn. Er is zoveel keuze op het gebied van koffie, maar wat vind jij nu eigenlijk echt lekker? De meeste mensen moeten een hoop soorten bonen uitproberen voordat ze eindelijk een soort hebben gevonden die ze echt lekker vinden. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een betere selectie te maken in de soorten bonen die je kunt kopen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij!

Hoe maak jij jouw koffie?

Voor espresso worden koffiebonen een stuk donkerder gebrand dan voor filterkoffie. Als je thuis een volautomaat hebt, drink je waarschijnlijk voornamelijk espresso’s en lungo’s. Vind je dat ook het lekkerst, dan is donker gebrande koffiebonen kopen het meest logisch voor jou. Deze smaak komt namelijk overeen met de koffie die je thuis zelf zet. Drink je juist vooral filterkoffie uit een Aeropress of een V60? Dan kun je beter voor lichter gebrande koffiebonen kiezen. Er bestaan ook koffiebonen die hier een beetje tussenin zitten, mocht je twijfelen wat je het lekkerst vindt. Deze zijn alleen niet overal te koop. 

De branddatum van de koffiebonen

Staat er geen branddatum vermeld op de verpakking van de koffiebonen die je wil kopen? Koop ze dan gewoon niet. Als de datum er niet op staat, betekent dit namelijk dat de koffiebonen waarschijnlijk al behoorlijk oud zijn. Dit beïnvloed de smaak. Als de datum er wel op staat, let er dan op dan de espresso niet ouder is dan vier weken en de filterkoffie niet ouder dan zes weken. Dan is de smaak op z’n best. Koop ook altijd koffiebonen en geen gemalen koffie. Waarom? Hele koffiebonen behouden de geur en het aroma langer, gemalen koffie verliest sneller zijn smaak. 

Let op de verpakking van de koffie

De verpakking van de koffie doet veel met de houdbaarheid ervan. De verpakkingen die het meest voorkomen zijn ondoorzichtig, luchtdicht en maken gebruik van een valve systeem. Koffiebonen in zo’n soort verpakking zijn het langst houdbaar. In de supermarkt zie je helaas meestal verpakkingen zonder een valve systeem, wat betekent dat er zuurstof bij de bonen komt. Dit betekent vaak dat de bonen al een deel van hun smaak verloren zijn. 

De kleur van de koffiebonen

Staat er olie op de koffiebonen, koop ze dan niet. Dit betekent namelijk vaak dat de meeste smaak eruit is gebrand. Deze koffiebonen zijn in de meeste gevallen erg donker van kleur of zelfs zwart. De beste koffiebonen, voornamelijk bij filterkoffie, hebben een kaneel kleur. Ga je voor espresso bonen, dan mogen deze wel wat donkerder zijn. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button