Tuin

Kies voor een duurzame wilgentenen schutting!

Story Highlights
  • Wilgentenen schutting is zeer duurzaam
  • Maak zelf een wilgentenen schutting
  • Privacy met knotwilgen

Wanneer je in je tuin van de zon wil genieten of gezellig met vrienden iets wil eten, wil je natuurlijk wel wat privacy hebben. Je wil je geen zorgen maken over eventuele inkijk van je buren. Er zijn verschillende manieren om je tuin wat af te bakenen. Je kan bijvoorbeeld voor een stenen of bakstenen muur gaan, maar dat past vaak niet bij een tuin. een natuurlijke optie kan een wilgentenen schutting zijn.

Wat is een wilgentenen schutting?

Een wilgentenen schutting is een scherm dat wordt gemaakt van knotwilgen. Dit zijn takken die twee tot drie centimeter dik zijn wat ze vrij soepel maakt. De takken worden als het ware gevlochten rond palen die ongeveer vijfenzestig centimeter van elkaar vandaan staan. Bovendien is het een van de meest milieuvriendelijke manieren om een schutting in je tuin te plaatsen. De wilgen komen namelijk voor in Nederland en worden gekweekt in speciaal daarvoor bestemde kwekerijen en moeten dus niet geïmporteerd worden vanuit een ander continent.

Zelf een wilgentenen schutting maken

Je kan ook zelf een wilgentenen schutting maken als je hiervoor de tijd hebt. Het is niet echt moeilijk, alleen neemt het wel wat tijd in beslag afhankelijk van de lengte van de schutting. Voor 10 bij 2 meter hoog heb je toch wel 1 dag tijd nodig als je met twee personen aan de slag kan. De eerste stap is om de ondergrond effen te krijgen om daarna de palen in de grond te steken. De palen moeten ongeveer 60 tot 80 centimeter in de grond steken zodat ze goed stevig staan.

De tweede stap is dan het vlechten zelf. Omdat takken vaak niet even dik zijn over de gehele lengte, kan je zowel van links naar rechts als van rechts naar links vlechten.  Het zou nameljk kunnen dat de schutting niet waterpas staat als je steeds langs dezelfde kant vlecht.

 Je begint bij de eerste paal en vlecht de tak tot deze op is. Om een goed resultaat te krijgen, worden de takken meestal achter een paal afgeknipt. Dit doe je tot je de laatste paal bereikt hebt. Dit doe je laag per laag tot je volledige schutting is afgewerkt.

Er is niet veel onderhoud nodig voor deze schutting. Er wordt aangeraden om de schutting zes weken na de plaatsing te behandelen met lijnolie. Dit enkel als het droog weer is. Nadien kan je dit jaarlijks herhalen. Meestal wordt 30% van de schuttingen behandeld, maar je kan ze ook natuurlijk laten verouderen. Dit wordt met 70% van de schuttingen gedaan.

Ben je enthousiast geworden en wil je dit zelf eens proberen? Bezoek dan www.wilgentenenschuttingen.nl om leuke ideeën te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button