Kies ik een inbouw wastafel of een opzetwastafel?
- Inbouw of opzet wastafel?
- Voordelen van een opzetwastafel
- Nadelen van een opzetwastafel
Zoals met zoveel keuzes speelt je persoonlijke voorkeur hierin een hele grote rol. Je vervangt een badkamer maar eens in de 10-15 jaar en als het eenmaal zover is, dan moet je keuzes maken waar je lang van zult genieten. Dus: wat je mooi vindt, weegt zwaar. Maar als je keuzes maakt die in de praktijk niet handig zijn, dan kan dat zodanig veel irritatie oproepen dat je niet meer van het ‘mooie’ kunt genieten. Hoe zit dat dan met opzetwastafels? Wat is fijn en wat is minder fijn?
Voordelen van een opzetwastafel
Voor lange mensen of mensen die snel last hebben van hun rug, kan een opzetwastafel een uitkomst zijn. Doordat deze op het badmeubel komt in plaats van erin, zit hij doorgaans wat hoger en hoef je minder ver te bukken om je gezicht te wassen of je tandpasta uit te spugen.
Een ander groot voordeel is dat je hem ziét: je kan nog zo’n mooie natuurstenen inbouwwastafel uitzoeken, maar als hij verzonken zit in het badmeubel dan zie je er natuurlijk niet veel van. Een opzetwastafel springt juist wel in het oog.
Nog een voordeel: ze zijn makkelijker te installeren en vervangen dan een inbouwexemplaar. Je hoeft geen passend gat te zagen in het badmeubel of de wastafelplaat eronder en dat betekent dat je ook niet gehouden bent aan een bepaalde maatvoering als je hem onverhoopt toch moet vervangen.
Zijn er ook nadelen?
Tuurlijk! Als je juist niet zo lang bent, kan een opzetwastafel te hoog zitten om hem comfortabel te kunnen gebruiken. Bovendien moet je bij een opzetwastafel niet alleen de binnenkant maar ook de buitenkant schoonmaken en afhankelijk van de vorm kan het lastig zijn om helemaal bij de onderkant te komen.
Denk rustig na of de voor- en nadelen op jou van toepassing zijn en welke voor jou het zwaarste wegen. Dan zul je nooit spijt krijgen van je wastafelkeuze!