Overig

Kan ik beter houten pallets kiezen of kunststof?

Pallets zijn een belangrijk aspect van de hedendaagse toeleveringsketen, dus je kunt wel stellen dat ze de wereld in beweging brengen. Pallets worden gebruikt voor opslag, verzending, bij bijvoorbeeld palletcentrales, en productdisplays in de detailhandel. Pallets worden vaak van hout of plastic gemaakt, maar de meeste zijn van hout. Beide materialen hebben voor- en nadelen, en dit artikel zal u helpen de verschillen te begrijpen zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kopen van pallets voor uw bedrijf.

Pallets van kunststof

Kunststof pallets worden vaak gebruikt voor het vervoer van verse en diepgevroren levensmiddelen, maar ook voor farmaceutische en andere hygiënische voorraden. Polypropyleen pallets zijn ondoordringbaar voor bacteriën en zijn eenvoudig te reinigen, te wassen en te steriliseren.

Kunststof pallets zijn ongeveer drie keer zo duur als houten pallets. Ze zijn licht van gewicht, maar door hun gladde oppervlak zijn ze glad en onstabiel wanneer ze worden gestapeld. Ze zijn niet ontworpen om ladingen van meer dan 1.500 kilo te dragen.

Prijzige plastic pallets zijn waarschijnlijk geen economische zakelijke oplossing als u dingen internationaal of uitgaand exporteert zonder methode om ze terug te sturen en opnieuw te gebruiken. Als u via luchtvracht verzendt, of als u bepaalde reinheidsnormen hebt, kan het anders zijn.

Hoewel plastic pallets vaak als milieuvriendelijk worden aangeprezen, zijn ze moeilijk te repareren. Om gerecycleerd te worden, moeten ze worden omgesmolten. Ze hebben echter wel een veel langere levensduur dan hout.

Kunststof pallets hebben het voordeel dat ze lange tijd kunnen worden hergebruikt zonder te breken. Ze zijn ideaal voor opslag en hergebruik in magazijnen. Ze zijn slank, licht en splintervrij, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn. Polypropyleen pallets zijn door hun duurzaamheid perfect voor gebruik op palletwikkelmachines.

Pallets van hout

Houten pallets zijn ongeveer drie keer goedkoper dan plastic pallets en komen minstens tien keer vaker voor. Ze kunnen meer gewicht dragen dan plastic en kunnen worden gebruikt voor gewichten van 1.500 tot 3.000 kilo. Ze zijn ook gemakkelijk te repareren en opnieuw te gebruiken.

Ze zijn echter niet geschikt voor delicate zaken. Het gebruik van bevestigingsmiddelen in houten pallets kan schade veroorzaken aan de voorwerpen. Ze zijn doorprikgevoelig. 

Pallets van hout hebben niet dezelfde brandwerendheid als kunststof pallets. Kunststof pallets branden bij een aanzienlijk hogere temperatuur dan houten pallets, en daarom moeten fabrikanten de brandvoorschriften voor gebouwen controleren voordat zij pallets kopen.

Kortom, zowel houten als plastic pallets hebben voor- en nadelen. Uw beslissing wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de aard van uw product en uw bedrijfstak, de toepasselijke normen en wetten, financiële beperkingen, en de economische aspecten op lange termijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button