Overig

Hoe werkt een Corona sneltest?

Story Highlights
  • Al binnen twintig minuten uitslag
  • PCR-testen: pas na 48 uur de uitslag
  • De sneltesten verschillen sterk in prijs

Je kunt 48 uur wachten op de uitslag van een door de GGD aangeboden PCR-test als je wilt weten of je corona hebt of niet, je kunt echter ook kiezen voor een corona sneltest. Je wacht dan niet langer dan twintig minuten voor je weet of je al dan niet besmet bent met het vreselijke virus. De sneltesten vinden steeds meer aftrek. En dat zal nog wel even zo blijven ook.

Heb je klachten, laat je dan testen

Heb je klachten die kunnen duiden op Covid-19, laat je dan testen. Dat kan zoals gesteld via het GGD, je kunt dit ook doen met een sneltest. Uiteraard zijn ook de sneltesten niet de oplossing, maar ze helpen wel nadrukkelijk om het maatschappelijke en economische verkeer op gang te houden. En dat is ook erg belangrijk. Ook bij een corona sneltest wordt met behulp van een wattenstaafje – ook wel swab genoemd – vocht uit de keel en je neus gehaald. Bij PCR-testen gaat dit vervolgens naar het lab, bij sneltesten gaat het wattenstaafje  in een vloeistof. Die vloeistof wordt vervolgens op een speciaal papiertje gedruppeld en vervolgens weet je de uitslag.

Betrouwbaar genoeg om te weten of je besmettelijk bent of niet

Bepaalde doelgroepen gebruiken al langer sneltesten en ook een heel grote bedrijfstak in ons land, het betaalde voetbal, gebruikt sneltesten. Op basis van de uitslag wordt bepaald of iemand al dan niet mee mag doen aan een wedstrijd. De sneltesten zijn weliswaar minder betrouwbaar dan de PCR-testen, ze zijn wel betrouwbaar genoeg om aan te kunnen geven of je besmettelijk bent of niet.

De prijzen per sneltest kunnen behoorlijk verschillen

Ondertussen zijn er een aantal goedgekeurde sneltesten op de markt. Opvallend is wel het prijsverschil tussen de sneltesten. Je hebt ze voor 85 euro, maar even goed voor 150 euro per test. Er zijn ondertussen ook voordelige pakketten met meerdere testen beschikbaar. Omgerekend betaal je dan heel erg veel minder geld per test. De sneltesten vinden gretig aftrek en dat zal voorlopig niet minder worden. Zeker niet nu de Britse variant heel de wereld in spanning houdt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button