Overig

Het historische centrum van Amersfoort

Amersfoort is een kleine maar gezellige stad. De stad kent maar liefst 500 rijksmonumenten! Je gaat hier echt terug in de tijd, want het centrum van Amersfoort ademt pure nostalgie en historie. Je kunt van alles zien en beleven in deze Utrechtse stad en in dit artikel lees je hier alles over!

Bezienswaardigheden

Hét boegbeeld van Amersfoort is de Onze Lieve Vrouwetoren van maar liefst 100 meter hoog. Hiermee is het de nummer 3 van hoogste torens van Nederland. Een leuk weetje over deze toren is dat de toren het geografische middelpunt van Nederland is. Wanneer je de 346 treden beklimt, heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Een andere leuke bezienswaardigheid van Amersfoort is het Mondriaanshuis Museum. In dit museum vind je niet alleen kunstwerken van Piet Mondriaan, maar je ziet ook hoe Mondriaan heeft geleefd. Het museum is namelijk gehuisvest in het huis waar Piet Mondriaan in 1872 is geboren. Een ander icoon van Amersfoort is de Koppelpoort. De eeuwenoude poort ligt  aan de rivier de Eem. De Koppelpoort is een steevast onderdeel van stadswandelingen en daarbij is het ook een plaats waar de meeste rondvaarten starten. Er zijn verschillende vaarroutes door de binnenstad van Amersfoort, waardoor je telkens weer iets nieuws ziet. 

Eten en drinken

Amersfoort kent verschillende pleintjes vól gezellige terrassen, restaurantjes en cafés. Een bekend plein in de stad is de Hof. De Hof heeft een historische sfeer, want het plein wordt omringd door oude gebouwen en rijksmonumenten. Midden op het plein staat een oude fontein afkomstig uit de 15e eeuw. Ook ligt aan dit plein de prachtige Sint-Joriskerk. De kerk komt uit 1248 en is nog altijd goed bewaard gebleven. Toe aan een heerlijk diner? Het populaire BBQ-restaurant ‘Hete Kolen’ trekt veel mensen vanuit het hele land. Hier worden de gerechten bereid op hete kolen; net als bij een barbecue. Ben je in voor een lekker biertje? Biercafé De Dikke Koning heeft meer dan 100 bieren op de kaart staan en je kunt er ook kiezen voor een  proeverijtje. 

Winkelen

In Amersfoort kun je heerlijk winkelen. De meeste winkels zitten in historische panden wat een authentieke sfeer geeft. Vooral in de Langestraat, de langste straat van de binnenstad, vind je deze historische gebouwen. Bekende winkelketens vind je met name in de Utrechtsestraat en de Hellestraat. Ook zijn er winkelcentra en exclusieve boetiekjes te vinden in Amersfoort. Je kunt hier naar hartenlust winkelen. 

Parkeren

Parkeren in Amersfoort kan heel makkelijk. Er zijn namelijk tien parkeergarages, dus alles is goed te bereiken met de auto. Midden in het centrum bevindt zich Q-Park Mondriaan. Je kunt vooraf een plekje reserveren en betalen, waardoor de slagboom automatisch opent als je de garage inrijdt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button