BeleggenBoekhoudingFinanciënKinderenSparen

Geldzorgen kind verlagen door slim te schenken

Geldzorgen, zorgen die je beslist niet wilt hebben. Dit zijn de zorgen die voor de meeste stress zorgen en daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Als ouder zijnde wil jij erop zo een moment alles aan doen om je kind te helpen maar hoe doe je dat het beste?

Slim schenken aan je kind

Wanneer je kind geldzorgen heeft maar jij nog wel het een en ander achter de hand hebt aan geld dan wil je het liefste het in een envelop duwen en het zo geven. Dit is echter niet slim om te doen want de mensen die er niet achter moeten komen of die er van alles mee willen die hebben het binnen een korte tijd in de gaten en komen dan fijn even verhaal halen bij jou maar ook bij jouw kind. Toch zijn er manieren waarop je het wel kunt doen.

Belastingvrij schenken aan je kind

Op de website van Evi van Lanschot staat uitgebreid uitgelegd hoe je op een slimme manier geld aan je kind kunt schenken. Zij leggen daar perfect uit hoe je dat op de juiste manier kunt doen zonder dat meteen de belastingdienst aan de deur staat omdat je kind nu ineens vermogen hebt of hebt gehad. Er is een oplossing waarbij jij je kind ieder jaar een x-bedrag belastingvrij kunt schenken. Je moet dan wel beschikken over een goed schenkingsplan. 

Hoeveel mag je schenken?

Dit bedrag staat niet echt vast en zal van jaar tot jaar kunnen verschillen. In 2021 staat het bedrag wat je jaarlijks vrij mag schenken aan je kind op 6604 euro. Dit kan heel goed in andere jaren een ander bedrag zijn. Je kunt ook een eenmalige schenking doen aan je kind. Dit is dan 26881 euro. Dit bedrag is dan door je kind vrij te besteden en hoeft geen verantwoording over afgelegd te worden. Ook hoeft er geen erf- of schenkingsbelasting over betaald te worden. 

Wil je kind een eigen woning kopen dan mag je een bedrag van 105302 euro schenken. Dit is bestemd voor kinderen tussen de 18 en 39 jaar. Over dit bedrag hoeft ook geen erf- of schenkingsbelasting betaald te worden maar mag maar 1 keer geschonken worden. 

Waarom zou je schenken?

Er zijn verschillende redenen waarom je besluit om je kind een x-bedrag te schenken. 1 Ervan kan zijn omdat zij of hij het niet zo breed heeft en jij je kind ook eens een leuk extraatje gunt maar het kan ook zo zijn dat jij wil dat ervan gespaard gaat worden voor later. Wanneer je dat graag wilt is het misschien handig om dat vast te laten leggen in een clausule. Het is niet erg om bepaalde afspraken te maken met jouw kind over het geld wat jij schenkt. Jij wil graag dat jouw kind een financieel onbezorgde toekomst heeft en dan mag je best wel wat eisen stellen aan het bedrag wat jij schenkt. Jij blij en je kind ook erg blij.

Gerelateerde artikelen

Back to top button