Overig

Gokverslaving: hoe gevaarlijk is het?

Problemen met gokken kunnen je gezondheid en relaties schaden en je in ernstige schulden brengen. Als je gokken problemen veroorzaakt voor jou of je dierbaren en je wilt stoppen, is ondersteuning en behandeling beschikbaar.

Vanaf wanneer heb je een gokprobleem?

De meeste mensen die gokken hebben geen gokprobleem, maar sommige mensen worden op een bepaald moment in hun leven gokverslaafden. Mensen in deze groep verliezen de controle over hun weddenschappen, tot het punt dat het hun leven negatief beïnvloedt.

Sommige mensen gaan over op pathologisch gokken, wat een vorm van verslaving kan zijn. Mensen met een gokverslaving kunnen hun drang om te gokken niet bedwingen, ook niet als ze veel geld verliezen. Ze zijn bereid iets van waarde te riskeren in de hoop dat het rendement waardevoller zal zijn.

Hoe herken je een gokverslaafde?

Mensen met een gokstoornis verbergen vaak hun gedrag, maar er zijn waarschuwingssignalen dat gokken een probleem is geworden voor iemand die je kent. Deze kunnen zijn dat er geld ontbreekt in het huishouden of dat er bepaalde spullen zijn verkocht. Ook het hebben van meerdere leningen of onbetaalde rekeningen kunnen wijzen op een gokverslaving. Qua persoonlijkheid komt het vaak voor dat mensen met een gokverslaving zich eerder terugtrekken van de familie of het werk en symptomen van een depressie vertonen. 

Waarom blijven mensen gokken?

Veel factoren kunnen iemands kansen op het ontwikkelen van gokproblemen vergroten. Soms merken mensen dat andere problemen die ze in hun leven ervaren het omslagpunt zijn en grijpen ze naar gokken om te ontsnappen. Ook de samenleving keurt gokken goed en ziet het als een onderdeel van het normale leven. Dat maakt het erg moeilijk voor mensen met een probleem om er vanaf te blijven. Een andere is dat er chemische veranderingen in de hersenen kunnen optreden, vergelijkbaar met die bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs.

Waar kun je hulp krijgen bij gokverslaving

Bepaalde vormen van psychologische therapie, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT), kunnen iemand helpen om van een gokverslaving af te komen. Cognitieve gedragstherapie omvat het kijken naar de logica achter gokken, zoals de kans om te winnen, overtuigingen over geluk en vaardigheid in niet op vaardigheid gebaseerde spellen, en de waarschijnlijkheid van het ‘achtervolgen’ van iemands weg terug naar financiële zekerheid.

Psychologische therapieën kunnen ook onderliggende problemen zoals angst, depressie of sociaal isolement aanpakken. Sommige gokkers kunnen financiële begeleiding nuttig vinden bij het aanbieden van alternatieven voor gokken als een manier om financieel te herstellen.

Verder kunnen organisaties als CACN Verslavingszorg ook helpen bij het oplossen van een gokverslaving. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button