BespaartipsWonen

Dit zijn de voor- en nadelen van LED strips

LED verlichting wordt vandaag de dag steeds populairder, vooral nu de energieprijzen behoorlijk omhoog zijn gegaan. LED is over het algemeen namelijk een stuk zuiniger dan andere soorten lampen. Je kunt LED verlichting op veel verschillende manieren toepassen, bijvoorbeeld door middel van lichtpanelen, spots, vaste lampen en LED strips. In dit artikel gaan we het hebben over de voor- en nadelen van LED Strips!

Wat zijn LED strips?

LED strips  zijn bepaalde LED lampen die in eerste instantie vooral werden gebruikt als achtergrondverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Vandaag de dag worden ze echter ook voor andere toepassingen gebruikt. Er zijn veel verschillende manieren waarop je deze lampen kunt gebruiken in je woning of op kantoor, afhankelijk van wat je ermee wil bereiken. Wil je de lampen puur als accentverlichting of echt als hoofdverlichting van een ruimte? Het is ook mogelijk om LED strips in verschillende kleuren aan te schaffen, zoals RGB LED strips. Dit wordt vooral toegepast als accentverlichting. Wil je een led-lichtslang kopen? Lees hieronder dan over de voor- en nadelen hiervan. 

De voordelen van LED strips 

LED verlichting zorgt voor een chique uitstraling in iedere ruimte en daarnaast ook voor een fijne sfeer. Daarom worden de lampen vandaag de dag in alle soorten ruimtes toegepast: woonkamers, slaapkamers en zelfs tuinhuisjes of overkappingen. Naast het feit dat ze in veel verschillende kleuren te krijgen zijn en dat ze voor meer sfeer in huis zorgen, hebben LED strips nog meer voordelen. Zo zijn ze erg eenvoudig in gebruik, je kunt ze makkelijk zelf installeren. Je krijgt ze over het algemeen geleverd met sterke lijm, zodat je ze makkelijk ergens kunt plaatsen. Ook de besturing van de lampen is vrij simpel, vaak gaat dit via een app of een afstandsbediening, waarmee je makkelijk verschillende kleuren en warmtes kiest. Ten slotte zijn LED strips ook erg zuinig en zorgen ze dus voor een lagere energierekening. Ze verbruiken minder energie dan alle andere soorten lampen die er bestaan. 

Nadelen van LED strips 

Nu zitten er natuurlijk ook wel enkele nadelen aan LED verlichting ten opzichte van andere soorten lampen. Ten eerste zijn de initiële kosten van LED lampen behoorlijk hoog. Uiteindelijk krijg je dit er wel uit, aangezien de lampen veel langer meegaan dan andere soorten lampen, maar je betaalt in het begin wel veel. Daarnaast zijn LED lampen redelijk spanningsgevoelig. Dit betekent dat je de spanning die op de lampen staat goed moet blijven controleren, om flikkeren en een verminderde levensduur te voorkomen. Ten slotte kunnen LED strips minder goed tegen warmte dan andere soorten lampen. De kwaliteit van de verlichting is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar de lampen hangen. Bij hoge temperaturen kunnen er problemen ontstaan met de drivers en veranderingen in de parameters van de stroom die door de halfgeleiders gaat. Ga dus na hoe hoog de temperatuur kan worden in de ruimte waar je LED panelen wil plaatsen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button