InterieurKinderen

De vijf beste nachtlampjes voor baby’s

Een kinderkamer of babykamer is niet alleen de plaats waar je kindje slaapt, maar bovenal zijn persoonlijke en privé-ruimte. Het is een omgeving die warm en intiem moet zijn. De inrichting en functionaliteit van deze ruimte is dus van erg groot belang. De babykamer moet rustig en vertrouwd zijn. Hoewel er veel artikelen op de markt zijn die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust, zoals ledikantbeschermers en stootranden, is het eerste waar we meteen aan denken een nachtlampje voor de babykamer. Dergelijke nachtlampjes zijn speciaal ontworpen om de peuters een relaxed gevoel te geven.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nachtlampje?

Naarmate baby’s opgroeien, hebben ze een eigen kamer nodig. Maar aan het begin van deze omschakeling kunnen ze bang zijn in het donker. Op dat moment kun je de sussende nachtlampjes introduceren zodat ze gemakkelijker slapen en zich ’s nachts kalm en veilig voelen. Nachtlampjes helpen de kleintjes echter niet alleen om een goede nachtrust te beleven, maar verbeteren ook de algemene sfeer in de kinderkamer. Dus, als je op zoek bent naar een goede manier om je peuter een optimale nachtrust te bezorgen, raden we je aan te kiezen voor een geschikt nachtlampje voor je kind.

Er bestaat een breed scala aan modellen. Van eenvoudige ledlampjes tot schattige lichtgevende objecten. Voor welk model je ook kiest, het belangrijkste is dat het zijn doel bereikt: dat de kleine niet bang is om alleen in het donker te zijn.

Het is de bedoeling dat het nachtlampje de ouders en het kin jarenlang vergezeld en moet dus met zorg worden gekozen.

Er zijn veel richtlijnen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een nachtlampje:

Voeding: het kan op batterijen werken, een accu hebben of op het lichtnet worden aangesloten.

Ergonomie: nachtlampjes kunnen verschillende vormen aannemen: rond, vierkant, hangend, ontworpen om in de hand van het kind te worden gehouden dankzij handvatten, of ontworpen om te worden meegenomen op reis.

Esthetiek: veel nachtlampjes hebben tegenwoordig de vorm van kleine figuurtjes of gekleurde vormen om ze leuk en geruststellend te maken en aan te passen aan alle smaken en aan de inrichting van de kinderkamer.

Functionaliteit: een nachtlampje kan gewoon licht geven, maar het kan ook muziek afspelen, van kleur veranderen en geanimeerde beelden projecteren om het kind te begeleiden bij het zoeken naar slaap.

Grootte: deze moet aangepast zijn aan het gebruik van het nachtlampje. Het is raadzaam om een klein nachtlampje te kiezen als je het wilt kunnen meenemen of om een vast model te kiezen dat niet uit de kamer van het kind zal verhuizen. Sommige nachtlampjes kunnen meer dan 60 centimeter hoog zijn en een decoratief element van de kamer vormen.

De vijf beste nachtlampjes voor baby’s

Welke materialen kies je best?

De meeste nachtlampjes zijn van plastic, maar ze bestaan ook in glas, porselein, hars of hout. Om veiligheidsredenen wordt aanbevolen een nachtlampje te kiezen dat voldoet aan de CE-normen, EN 60598-2-12 voor een nachtlampje dat op een netvoeding moet worden aangesloten en NF EN 62471 om de kwaliteit van de LED’s in het nachtlampje te waarborgen.

Waar moet ik een nachtlampje in de slaapkamer van mijn kind plaatsen?

Een nachtlampje kan je in principe overal in de kamer plaatsen. Maar als je er voor kiest het lampje dicht bij het bed van je baby te zetten, let er dan op dat het uitgerust is met een automatische timer. Zo vermijd je de baby ’s nachts wakker te maken bij het uitschakelen ervan. Ook is het belangrijk dat er genoeg ruimte rondom het lampje is voor ventilatie.

Wat kost een nachtlampje?

De prijs van een nachtlampje hangt af van het gekozen model en de beschikbare functies. Het gemiddelde budget varieert tussen:

·       8 tot 15 euro voor een klein nachtlampje op batterijen.

·       15 tot 30 euro voor een automatisch nachtlampje dat bij het vallen van de avond wordt geactiveerd en een netaansluiting heeft of in de vorm van een knuffel.

·       Meer dan 30 euro voor een muzikaal nachtlampje, een die beelden projecteert op de muur en het plafond van de kamer, of een die door een ontwerper is gemaakt.

De vijf beste nachtlampjes voor baby’s

De top 5 van nachtlampjes voor baby’s

Er is keuze te over aan nachtlampjes voor baby’s. Zoals we al zagen zijn ze er in alle soorten materialen en vormen en in alle prijsklassen. Volgende 5 nachtlampjes dragen onze voorkeur:

–          Combinatie van wekker en slaaptrainer

–          Rust- en lichtgevende knuffel

–          Het 2-in-1 nachtlampje: tegelijk een projector en luchtbevochtiger

–          Combinatie van slaaptrainer en verhaal- / muziekstation

–          Eenvoudig nachtlampje met timer en dimfunctie

Nachtlampjes spelen een belangrijke rol in het slaappatroon van je baby. Wanneer je baby bang heeft in het donker en zich niet veilig voelt, zal hij minder goed en onrustig slapen. Nachtlampjes zijn hierbij een grote hulp. Wanneer je baby wakkerschiet na een nachtmerrie, brengt een vredig nachtlampje meteen soelaas. Dit verbetert niet alleen de nachtrust van je baby, maar ook die van jou! Een goede nachtrust is nodig voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind. Een geschikt nachtlampje draagt hier zeker toe bij. Vergeet echter niet dat een geschikt matras minstens zo belangrijk is. Het beste matras voor je kind is vrij van chemicaliën, niet te dik en hypoallergeen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button