Financiën

Hoe maak je slimme financiële keuzes in je studietijd?

Het is een mooi uitgangspunt om tijdens je studietijd slimme financiële keuzes te maken, welke opleiding je ook kiest. Dit kun je op uiteenlopende manieren realiseren. Natuurlijk kun je gewoon van je studententijd genieten, maar ga er niet roekeloos mee om. Dit zijn onze tips.

Blik op je carrière


Kijk niet alleen naar je studietijd, maar ook naar je verdere carrière. Je kunt namelijk bewust kiezen voor een studie met veel baankansen. Met een business opleiding kun je op veel plekken terecht, denk aan banken, verzekeraars, adviesbureaus, overheidsinstanties of multinationals. Of begin een eigen bedrijf, als dit je droom is. Wat je ook kiest, kijk alvast verder vooruit dan alleen de studiejaren. Hoe ziet straks jouw werk eruit? Past dit je en is dit een toekomstbeeld waar je tevreden over kunt zijn, ook op de langere termijn? Het is natuurlijk moeilijk om ver vooruit te kijken, maar je kunt zeker een poging doen.

Kwalitatief onderwijs

Je hebt baat bij het volgen van kwalitatief onderwijs. Zo rond je de opleiding immers zo snel mogelijk af, juist omdat je geniet van de beste begeleiding en ondersteuning. Kleinschalig onderwijs blinkt hierin uit. Je zit immers met minder klasgenoten in de les dan bij een grotere opleiding: er is meer ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Neem dit dus mee in de keuze voor de opleiding of school. Het staat bij sollicitatieprocedures ook goed als je voor kwalitatief onderwijs hebt gekozen. Dit neem je immers mee op je cv. Kies bijvoorbeeld een bba opleiding met een focus op de praktijk, zodat je na je afronding eigenlijk al een ervaren professional bent. Dat biedt natuurlijk de nodige kansen bij het betreden van de arbeidsmarkt. Als je meer ervaring hebt dan de gemiddelde business student, maakt dit je namelijk interessanter voor bedrijven.

Direct de juiste opleiding

Wees zeker van je studiekeuze. Zo kun je namelijk gewoon één opleiding volgen en hoef je niet onnodig te switchen. Hoe korter je studeert, hoe minder tijd en geld je er immers aan kwijt bent. Je kunt op die manier ook nog eens eerder starten met je carrière! Je kunt op verschillende manieren achterhalen welke studie bij je past. Het kan al zomaar heel duidelijk zijn, als je al langer een bepaalde visie op je toekomst hebt. Anders kan het helpen om (online) tests te doen, om te achterhalen wat bij jou past. Doe kwalitatieve tests, met betrouwbare uitkomsten. Misschien kun je op school ook advies vragen op het gebied van je studiekeuze.

Thuis blijven wonen

Het is niet altijd een optie, maar overweeg zeker om tijdens je studietijd nog thuis te blijven wonen. Zeker nu de huurprijzen torenhoog zijn, ook van een kleine studentenkamer. Het is zonde om hier al flink in te moeten investeren. Op een later moment in je leven kun je zo immers ook weer moeilijker investeren in een woonplek gericht op de toekomst. Als je het goed hebt thuis en als de reistijd te doen is van je ouderlijk huis naar je school en terug, is dit dus al snel de overweging waard. Reken voor de grap eens uit wat je bespaart, door nog die studiejaren thuis te blijven wonen. Als je het resultaat ziet, begrijp je ineens wel waarom steeds meer studenten nog wachten met het huis uitgaan. Die tijd komt later wel! Een extra voordeel? Je kunt je beter focussen op je opleiding, want je hoeft je immers niet bezig te houden met huishoudelijke taken. Dat maakt dus ook weer dat je je studie snel en succesvol kunt afronden – een mooi doel om voor ogen te houden.

Het is zeker mogelijk om bewuste, slimme financiële keuzes te maken als het aankomt op je studietijd. Niet iedere afweging is even leuk, maar kijk vooral naar het nut ervan. En maak gerichte keuzes: welke opleiding past bij jou en bij het toekomstbeeld dat je voor ogen hebt?

Gerelateerde artikelen

Back to top button