Tuin

De verschillen tussen potgrond en aardegrond

Potgrond en aardegrond worden geregeld door de war gehaald. De één denkt dat het synoniemen zijn van elkaar, terwijl de ander potgrond aardegrond noemt en vice versa. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de twee. De twee vervullen verschillende functies. Hierbij moet wel aangestipt worden dat de twee complementair aan elkaar zijn en in combinatie met elkaar gebruikt kunnen worden binnen je tuin. Waarschijnlijk dat dit tot de verwarring heeft geleid. In deze blog leggen we je uit wat potgrond is, wat aardegrond is en op welke vlakken deze twee van elkaar verschillen.

Wat is potgrond?

Potgrond is een product waar menig tuinliefhebber en persoon met groene vingers bekend mee zal zijn. Dit product wordt voornamelijk ingezet voor het oppotten van kamer- en tuinplanten naar een bloempot. Deze planten hebben een beetje extra nodig om er voor te zorgen dat ze zo optimaal mogelijk kunnen groeien en in bloei kunnen blijven. Tuinaarde is hier simpelweg niet geschikt voor. Potgrond is dat wel, omdat het is opgebouwd uit een mix van grondstoffen uit de natuur met kokos of veen als fundament. Hierdoor ontstaat een bodem die los is qua structuur, waarbinnen wortels kunnen ademen en water en voedingsstoffen goed hun weg kunnen vinden. Vocht kan zonder problemen worden vastgehouden.

Wat is aardegrond?

Daarnaast is er aardegrond, wat ook wel bekend staat als tuinaarde. Binnen veel tuinen vormt aardegrond het fundament. Dit product is essentieel als je het meeste uit jouw planten in de voor- en achtertuin wilt halen. Aardegrond gebruik je om de bestaande grond in je voor- of achtertuin mee aan te vullen. Deze grond heeft van zichzelf niet de stoffen die planten nodig hebben voor hun groei. Deze grond moet daarom aangevuld worden met tuinaarde. Maar er zijn meer opties waarvoor je aardegrond kunt inzetten, van het egaliseren van de border tot aan het vullen van plantgaten.

De verschillen tussen potgrond en aardegrond

Potgrond en aardegrond zijn twee verschillende producten die op verschillende manieren ingezet kunnen worden. Het zijn dus geen synoniemen van elkaar. Wel kan het in zowel de voor- als achtertuin nodig zijn om potgrond en aardegrond met elkaar te combineren. Zo weet je zeker dat jouw planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om optimaal te groeien. Tuinaarde is er in meerdere varianten, waaronder bemeste tuinaarde. Deze soort bevat nog meer voedingsstoffen en is perfect voor de groei van je planten. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button