Interieur

Gabbeh tapijten: een toegevoegde waarde aan jouw interieur

Wat Gabbeh wil zeggen

Het woord Gabbeh betekent in het Farsi (dit is de Perzische taal) ‘ruw, natuurlijk, origineel’. Deze omschrijving past heel goed bij de Gabbeh tapijten, die gemaakt worden door nomaden in een zuidwestelijke provincie van Iran. Ze zijn bij de bekendste tapijten uit Iran.

Hoe herken je een Gabbeh tapijt?

De tapijten worden volledig handgemaakt. De wol wordt handmatig gesponnen, de kleden met de hand geknoopt. De kleuren worden aangebracht met natuurlijke, plantaardige kleurstoffen. De tapijten zijn ook dikker dan het gemiddelde tapijt, ze kunnen zo’n 2,5 cm dik zijn. 

De patronen zijn eenvoudig, vaak zijn het dieren of grote rechthoeken die op het tapijt het patroon uitmaken. Dit komt omdat het Westen eisen ging stellen aan de opmaak van de tapijten.

Omdat de tapijten zo bekend en populair zijn, worden ze ook nagemaakt. Vooral in India is dit het geval. De Indische wol is echter veel minder kwalitatief dan de Perzische wol, wat zorgt voor minder duurzaamheid. 

Waarom een tapijt in huis halen?

Een tapijt is een investering. Het verliest zijn waarde nauwelijks, tenzij door overmatige slijtage. Een tapijt is één van de producten die je interieur en leven kleur geven. Het straalt warmte uit. Er zijn veel producten die je in je woning kan plaatsen om een sfeer te creëren, maar er zijn er slechts weinig die zo snel zo’n grote visuele impact hebben als een tapijt. Een tapijt lijnt een ruimte af, ook in een grote open plek. Je creëert visueel een plek om te eten of te lezen of te werken. Het draagt bij aan de gezelligheid en straalt klasse uit.

Waar een tapijt kopen?

Je kunt proberen om je slag te slaan op een zoekertjessite, maar als je geen kenner bent is dat niet zo’n goed idee. Wat je ook kunt doen is een gespecialiseerde site zoeken, daar maak je meer kans om een mooi tapijt te vinden aan een eerlijke prijs- en kwaliteitsverhouding. Als je bovendien koopt bij iemand met kennis van zaken, dan is de kans dat je je  investering later nog terug kunt krijgen, mocht je dat willen, veel groter. En pas dan kun je het uiteraard een investering noemen.

Wil je liever niet investeren in een vast stuk maar wil je vaak je interieur veranderen? Dan kun je kunst huren. Een duurzame, moderne manier om vaak een frisse wind te hebben in je inrichting zonder een hoge kostprijs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button