Financiën

Bijverdienen: een Perzisch tapijt laten taxeren

Heb jij een Perzisch tapijt in huis waar je niet meer van houdt? Heb je soms het huis van je grootouders of ouders recent leeggemaakt en wil je een eerlijke prijs krijgen voor hun tapijten, omdat ze toch niet helemaal in jouw interieur passen? Dan kun je een tapijt laten taxeren.

Een tapijt laten taxeren is niet gemakkelijk. Je wilt terechtkomen bij een kenner, die je een eerlijke prijs biedt. Tenslotte is een echt Perzisch tapijt een investering geweest, die je niet zomaar verloren wilt laten gaan. 

Hoe bepaalt de expert de waarde?

Ten eerste maakt het een groot verschil of je tapijt machinaal of met de hand is gemaakt. Handgemaakte tapijten zijn vaak oud en aan sommige tapijten is er jaren gewerkt. Machinaal gemaakte tapijten zijn maximaal anderhalve eeuw oud en zijn minder uniek omdat ze in grote aantallen zijn geproduceerd.

Ten tweede wordt er gekeken naar het materiaal dat gebruikt is voor het weven van het tapijt. Is het tapijt gemaakt uit Perzische schapenwol, dan is het meer waard dan een tapijt gemaakt uit polyester en viscose, omdat deze laatste materialen goedkopere en synthetische materialen zijn.

Ook de ouderdom van het tapijt is zeer belangrijk. Hier geldt algemeen; hoe ouder hoe beter. Jammer genoeg zijn er veel reproducties in omloop, deze hebben niet veel waarde. 

Daarnaast is de staat waarin het tapijt zich bevindt ook heel belangrijk. Zijn er grote slijtageplekken of valt het bijna uit elkaar, dan kan een tapijt veel minder waard zijn ondanks een grote ouderdom en het gebruik van wol.

Tenslotte is het belangrijk waar het tapijt gemaakt is. Veel hedendaagse tapijten komen uit India, Turkije of Azië. Perzische tapijten uit het oude Perzië en zijn dus afkomstig uit het huidige Iran.

Waar een koper vinden?

Iemand die taxeert kan zich ook aanbieden als koper, dan ben je zeker dat je tapijt goed zal behandeld worden. Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar een particuliere koper, al is deze zoektocht soms moeilijker.

Bijverdienen 

Ben je dus in het bezit van één of enkele Perzische tapijten, die je niet meer nodig hebt, dan kun je (als je het goed aanpakt) snel een aardig bedrag verkrijgen. Op voorwaarde dat de tapijten werkelijk Perzisch zijn en kwalitatief zijn, zoals hierboven omschreven. 

Ik heb nog meer tips voor je om wat meer geld over te houden in 2022. Klik ‘tips’ in de vorige zin aan en lees er meer over op mijn blog.

Gerelateerde artikelen

Back to top button