Interieur

Je nieuwe woning inrichten; een handig stappenplan

Ga je binnenkort intrekken in je nieuwe woning? Dan staat je een hele leuke periode te wachten! Het shoppen voor accessoires kan beginnen. Maar niet voordat je dit handige stappenplan hebt doorgelopen. 

Voordat je voor accessoires kunt gaan shoppen, is het van belang om een plattegrond, moodboard en lichtplan te maken. Zeker als je een nieuwbouwwoning gaat betrekken. Daar kun je tenslotte geen voorbeeld nemen aan de vorige bewoners. Dus zijn alle bouwbedrijven, zoals de aannemer en het bedrijf dat rijplaten te huur aanbiedt, uit het straatbeeld verdwenen? En ontvang je de sleutel binnenkort? Neem dan snel dit stappenplan door!

Begin met 3D-tekenen

Als je een woning gaat aanschaffen, heeft de makelaar vaak al een plattegrond in de brochure geplaatst. Helaas kunnen daar nooit rechten aan ontleend worden en is het dus goed om zelf kritisch naar die plattegrond te kijken. Kloppen alle maten wel? Ook is het goed om die plattegrond uit te breiden. Om te weten welke ruimte je waarvoor wil gebruiken, is namelijk wel meer belangrijk dan alleen de maten. Ook het aantal stopcontacten en radiatoren zijn van belang. Daarnaast is het goed om te weten wat de draairichting van de deuren zijn. Ga daarom aan de slag met een uitgebreide 3D-tekening van je nieuwe woning. Je kunt dit met de hand doen. Maar online zijn er ook diverse handige tools voor te vinden. Denk aan de tool van IKEA, Floorpanner of Sketchup!

Tijd voor het knip- en plakwerk

Kijk je weleens naar Kopen zonder kijken? Dan weet je dat alle kopers ook een moodboard aanleveren. Hoewel je zelf niet gaat kopen zonder te kijken en je de inrichting zelf in handen hebt, is het tóch goed om zelf ook een moodboard te maken. Kijk lekker ouderwets in de woonbladen en knip alles wat je mooi vindt eruit. Plak deze vervolgens in je moodboard. Een moodboard moet minimaal bestaan uit kleuren, materialen en meubels. Zo heb je een goed beeld van wat wel en niet bij elkaar past. Wil je liever niet bezig gaan met het ouderwetse knippen en plakken? Gebruik dan tools als Adobe InDesign om je moodboard te creëren!

Kies de verlichting

Je hebt in je huidige woning vast al wel gemerkt dat er in de ene ruimte meer daglicht komt dan in de andere ruimte. Dat is bij je toekomstige nieuwe woning uiteraard niet anders. Voor je gaat inrichten is het goed om de hoeveelheid daglicht in kaart te brengen. Ook de hoogte van de plafonds en de aansluitingen voor elektra zijn van belang. De derde stap is daarom om een lichtplan te maken. Op basis daarvan kun je gericht gaan shoppen voor de verlichting!

Shop de basisinrichting

Voordat het leuke accessoires-shoppen kan beginnen, heb je nog één stap te doorlopen. En dat is het kiezen van de basisinrichting. Met de basis bedoelen we de muren en de vloeren. Accessoires kun je eenvoudig veranderen, maar de vloer moet wel flink wat jaren meegaan. Omdat er iedere jaar wel weer nieuwe interieurtrends zijn, is ons advies om te kiezen voor een tijdloze vloer. Hetzelfde geldt voor de muur; ga voor een basic kleur. Dan kun je met accessoires juist kleur aanbrengen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button