Overig

Wat zijn de voordelen van het gebruik van creatine? 

Of je nu net begonnen bent met fitnessen of al jaren fanatiek bezig bent, je hebt vast al wel eens van het supplement creatine gehoord. Creatine is namelijk een supplement dat bekend is in de sportwereld. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar het voor bedoeld is en wat nu eigenlijk de werking is van dit supplement. Wat doet het met je lichaam? En is het eigenlijk wel goed voor je gezondheid? In dit artikel beantwoorden wij al jouw vragen over het supplement creatine en gaan wij dieper in op de voordelen die dit supplement met zich meebrengt. 

Wat is creatine?

Zoals je waarschijnlijk al wel hebt begrepen, is creatine een supplement dat vaak wordt gebruikt naast het fitnessen. Het is eigenlijk een chemische verbinding die voor komt in ons lichaam, maar ook direct in het lichaam kan worden gesynthetiseerd. Mensen gebruiken creatine om hun spieren van een bepaald type energie te voorzien. Het supplement is eigenlijk een combinatie van drie aminozuren: glycine, methionine en arginine. Ons lichaam haalt dit supplement vooral uit het eten van vis en rood vlees. Voor vegetariërs zijn er dus geen voedingsmiddelen beschikbaar waar ze creatine uit kunnen halen. Als je fanatiek gaat sporten, is de creatine die je lichaam zelf aanmaakt vaak niet meer genoeg en heb je dus supplementen nodig. 

Wat doet creatine met je lichaam?

Creatine is vooral nodig voor de spieren met snelle spiertrekkingen. Mensen die veel creatine binnen krijgen, hebben meer beschikbare energie in de spieren bij intensieve activiteit. De energie in de spieren wordt dan direct weer aangevuld als deze ‘leeg’ is, waardoor je langer door kunt gaan met sporten zonder last te krijgen van je spieren. Dit zorgt ook voor een snel herstel van de spieren tussen trainingen door. 

De voordelen van het supplement 

Een groot voordeel van creatine is dus dat het ervoor zorgt dat je langer intensief kunt sporten of trainen. Hierdoor zul je merken dat je sneller meer spieren ontwikkelt en sterker wordt. Daarnaast kan creatine het vermogen van je hart en longen om zuurstof aan je spieren te voorzien verbeteren en ondersteunen. Wil je afvallen? Dan is creatine waarschijnlijk niet het eerste supplement waar je aan denkt. Maar aangezien creatine ervoor zorgt dat je langer en intensiever kunt sporten, zorgt het ook voor een toename in het aantal verbrande calorieën. Ook ondersteunt het je spijsvertering. 

Is creatine ook geschikt voor vrouwen?

Dit is een vraag die we vaak voorbij zien komen, maar het antwoord is eigenlijk heel simpel: ja, creatine is ook geschikt voor vrouwen. De structuur en het krachtpotentieel van de spiervezels is bij vrouwen identiek aan dat van mannen. Dat betekent dus dat de effecten van het supplement hetzelfde zijn. Bovendien is creatine niet alleen een goede ondersteuning bij krachttraining, maar ook bij cardio, behendigheidssport of als ondersteuning en aanvulling van het creatinegehalte bij vegetariërs.

Dosering van creatine

Creatine wordt, zoals je ondertussen weet, vaak ingenomen als supplement. Bij de inname van creatine, hoort wel de juiste dosering en timing. In de meeste gevallen wordt een ‘laadfase’ aanbevolen. De laadfase houdt in dat er een hogere dosis creatine wordt ingenomen. Dit gebeurt vaak een periode van één week. Na de laadfase komt de onderhoudsfase. In de onderhoudsfase wordt de dosering verlaagd. Natuurlijk is het altijd belangrijk om je in te lezen in het supplement van het bedrijf. Vaak wordt hier al heel veel informatie gegeven. Zorg er tevens voor dat je genoeg water drinkt wanneer je creatine als supplement gebruikt. Hierdoor kunnen de voordelen namelijk gemaximaliseerd worden en bijwerkingen juist voorkomen. 

Creatine is een goede toevoeging bij jouw sportritueel. Het zorgt er voor dat jij het maximale uit jezelf kan halen in de sportschool. Wil jij een absolute kast worden? Bekijk dan eens de website van Kosso Nutrition. Hier is ontzettend veel informatie te vinden over verschillende supplementen die jou helpen bij het behalen van jouw sportdoelen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button