Overig

Wat zijn de voordelen van het gebruik van creatine?

Of je nu net begonnen bent met fitnessen of al jaren fanatiek bezig bent, je hebt vast al wel eens van het supplement creatine gehoord. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar het voor bedoeld is en wat nu eigenlijk de werking is van dit supplement. Wat doet het met je lichaam? En is het eigenlijk wel goed voor je gezondheid? In dit artikel beantwoorden wij al jouw vragen over het supplement creatine!

Wat is creatine?

Zoals je waarschijnlijk al wel hebt begrepen, is creatine een supplement dat vaak wordt gebruikt naast het fitnessen. Het is eigenlijk een chemische verbinding die voorkomt in ons lichaam, maar ook direct in het lichaam kan worden gesynthetiseerd. Mensen gebruiken creatine om hun spieren van een bepaald type energie te voorzien. Het supplement is eigenlijk een combinatie van drie aminozuren: glycine, methionine en arginine. Ons lichaam haalt dit supplement vooral uit het eten van vis en rood vlees. Voor vegetariërs zijn er dus geen voedingsmiddelen beschikbaar waar ze creatine uit kunnen halen. Als je fanatiek gaat sporten, is de creatine die je lichaam zelf aanmaakt vaak niet meer genoeg en heb je dus supplementen nodig. 

Wat doet creatine met je lichaam?

Creatine is vooral nodig voor de spieren met snelle spiertrekkingen. Mensen die veel creatine binnen krijgen, hebben meer beschikbare energie in de spieren bij intensieve activiteit. De energie in de spieren wordt dan direct weer aangevuld als deze ‘leeg’ is, waardoor je langer door kunt gaan met sporten zonder last te krijgen van je spieren. Dit zorgt ook voor een snel herstel van de spieren tussen trainingen door. 

De voordelen van het supplement 

Een groot voordeel van creatine is dus dat het ervoor zorgt dat je langer intensief kunt sporten of trainen. Hierdoor zul je merken dat je sneller meer spieren ontwikkelt en sterker wordt. Daarnaast kan creatine het vermogen van je hart en longen om zuurstof aan je spieren te voorzien verbeteren en ondersteunen. Wil je afvallen? Dan is creatine waarschijnlijk niet het eerste supplement waar je aan denkt. Maar aangezien creatine ervoor zorgt dat je langer en intensiever kunt sporten, zorgt het ook voor een toename in het aantal verbrande calorieën. Ook ondersteunt het je spijsvertering. 

Is creatine ook geschikt voor vrouwen?

Dit is een vraag die we vaak voorbij zien komen, maar het antwoord is eigenlijk heel simpel: ja, creatine is ook geschikt voor vrouwen. De structuur en het krachtpotentieel van de spiervezels is bij vrouwen identiek aan dat van mannen. Dat betekent dus dat de effecten van het supplement hetzelfde zijn. Bovendien is creatine niet alleen een goede ondersteuning bij krachttraining, maar ook bij cardio, behendigheidssport of als ondersteuning en aanvulling van het creatinegehalte bij vegetariërs. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button