Overig

Zo optimaliseer je je magazijn

De optimalisatie van de productiviteit in een magazijn is gebaseerd op het volgende principe: de beste manier om tijd te besparen is hem niet te verspillen. Logisch, want in deze sector is tijd geld. In dit artikel bespreken we daarom een aantal stappen die je moet nemen om jouw magazijn efficiënter te maken.

1. Een gedetailleerde analyse van de taken maken

Om de productiviteit van het magazijn te optimaliseren en verhogen is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wat voor taken de magazijnmedewerkers eigenlijk uitvoeren en hoeveel tijd ze eraan besteden. Denk aan administratieve taken, transport (ook tussen de zones in het magazijn), verplaatsing van apparatuur voor goederenafhandeling en het laden en lossen van vrachtwagens.

2. Bereken voor elke taak de benodigde tijd

Wanneer je alle taken in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om voor iedere taak de tijdsduur te bepalen die het mag kosten. Zo kun je de taken classificeren en kwantificeren, waardoor jeuiteindleijk een overzichtelijke tabel krijgt met de verschillende stappen en de bijbehorende tijd die nodig zijn om een taak te voltooien.

3. Check de productiviteit van de materialen of apparatuur voor goederenafhandeling

Werk je met apparatuur om goederen te verplaatsen? Check dan of deze apparatuur nog goed werkt of dat je nieuw apparatuur of materialen nodig hebt om goederen veilig te verplaatsen. Dit kan gaan van heftrucks tot kabelbinders: hoe klein of groot je magazijn ook is, je wilt tenslotte je producten veilig en vlot vervoeren.

4. Analyseer je voorraden

Niet geheel onverstandig is het om je voorraadbeheer goed op orde te hebben. Check de omloopsnelheden van je voorraad en ga aan de hand van de ABC-methode jouw magazijn opnieuw ordenen. De A-producten zijn de snellopers en moeten binnen handbereik liggen, de B-producten komen na de A-producten en kunnen bijvoorbeeld iets verder of hoger liggen en de C-producten zijn de langzaamlopers. Deze hoeven niet binnen handbereik te liggen. Ook is het verstandig om je voorraden vervolgens op die wijze in te kopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button