Bespaartips

Auto op de zaak zetten of niet? Zo werkt het met de belasting

Als zzp’er is de kans groot dat je moet reizen voor je werk, bijvoorbeeld om klanten op te zoeken of om op locatie te werken. Een auto biedt daarbij de meeste vrijheid. De vraag is alleen of je die auto op de zaak moet zetten of niet. Daar zitten op het gebied van de belasting regels aan verbonden waar je rekening mee moet houden. We leggen het uit in dit artikel.

Inkomstenbelasting

Er zitten een hoop regels aan een zakelijke auto. Wat in ieder geval zo is, is dat de auto voor de inkomstenbelasting op de zaak moet als je hem voor meer dan 90 procent zakelijk gebruikt en niet op de zaak mag als je hem voor minder dan 10 procent zakelijk gebruikt. Daartussen zit een groot grijs gebied waarbij de keuze aan jou is. Heb je de auto al en wil je de bestaande auto op de zaak zitten? Dan kun je de aankoopkosten niet meer aftrekken. Zet je de auto niet op de zaak, dan kun je 0,19 euro per zakelijke kilometer opgeven als zakelijke kosten. Maar daarvoor moet je wel een goede rittenregistratie bijhouden. Dat moet je ook doen als je wilt bewijzen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé gereden met de auto, zodat je ook daadwerkelijk alle kosten voor de auto als zakelijk kunt opvoeren, zoals een zakelijke autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud.

Omzetbelasting

Ook voor de omzetbelasting is er een keuze om de auto wel of niet op de zaak te zetten. Daarbij heb je te maken met drie verschillende mogelijkheden. De auto mag voor de omzetbelasting als geheel zakelijk beschouwd worden wanneer je er voor minder dan 500 kilometer per jaar privé meer rijdt. Je mag dan alle betaalde btw op autokosten terugvorderen. Maar pas op: woon-werkverkeer wordt als privé beschouwd! Kom je toch boven de 500 kilometer privé per jaar uit, dan moet je een bijtelling betalen. Voor een auto waar je btw over hebt betaald bij de aanschaf bedraagt de bijtelling 2,7 procent van de cataloguswaarde. Bij een tweedehands auto is de bijtelling 1,5 procent. In plaats van een bijtelling betalen, kun je ook een rittenregistratie bijhouden. Dan kun je van het zakelijk percentage van de gereden kilometers de btw terugvorderen.

Rittenregistratie bijhouden

Wil je geen bijtelling betalen, dan ben je in veel gevallen veroordeeld tot het bijhouden van een rittenregistratie. Dat is veel werk, want je moet nogal wat noteren voor iedere rit voor een rittenregistratie die de Belastingdienst als geldig accepteert. Je moet naast natuurlijk de datum de begin- en eindstand van de kilometerteller noteren, plus het vertrek- en aankomstadres, de route die je hebt gereden, of het een zakelijke of privérit was én of er tijdens een rit zowel zakelijke als privékilometers gereden zijn. Gelukkig bestaan er apps die dit een stuk makkelijker voor je kunnen maken en een goede rittenregistratie voor je kunnen behouden. Natuurlijk moet je daar zelf ook nog wel het een en ander voor doen, maar zo wordt het wel een stuk laagdrempeliger.

Rijd je hoofdzakelijk privé met dezelfde auto die je ook voor zakelijke ritten gebruikt, dan is het makkelijker om enkel de zakelijke kilometers bij te houden en als kosten op te voeren. Wil je meer kosten kunnen aftrekken, wees je er dan dus bewust van dat je te maken krijgt met bijtellingen en rittenregistraties. Je kunt ook overwegen in plaats van een auto te kopen voor zakelijke doeleinden er een te leasen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button