Overig

Alles over bevestigingsmiddelen

Er zijn heel veel soorten bevestigingsmiddelen, waardoor het lastig kan zijn om de geschikte schroeven en pluggen voor jouw klus te vinden. In dit artikel vind je een overzicht van verschillende soorten bevestigingsmiddelen en waar je deze bij kunt gebruiken.

Pluggen

Pluggen gaan altijd gepaard met schroeven. Zonder schroef heb je niks aan een plug. Omdat er natuurlijk verschillende soorten materiaal zijn waar schroeven ingaan, zijn er ook verschillende soorten pluggen. Doe-het-zelvers gebruiken vaak de hollewandplug, geschikt voor deuren en holle wanden. Voor hout, beton of steen worden nagelpluggen gebruikt. Hierbij zit er al een schroef in de plug die er in gedraaid of geslagen kan worden. Zo zijn er pluggen voor iedere klus

Schroeven

Er zijn heel veel verschillende schroeven. Je kunt al deze bevestigingsmiddelen online kopen

Afstandschroeven

Dit type schroef kun je gebruiken voor kozijnen, verlaagde plafonds en ander stelwerkzaamheden. Het voordeel van afstandschroeven is dat er geen opvulmateriaal nodig is en het dus een mooier eindresultaat levert. 

Gipsplaatschroeven

Gipsplaatschroeven worden voor thuisgebruik veel toegepast bij de plaatsing van gipsplaten tegen een houten of metalen ondergrond. De schroef is goed bestand tegen vocht met dank aan een sterke coating. 

Kozijnschroeven

Kozijnschroeven worden gemaakt van verzinkt gehard staal en worden, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt voor kozijnen. Voor houten kozijnen heb je een kozijnschroef met cilinderkop nodig. Bij kunststof of aluminium kozijnen kun je kozijnschroeven met een platkop of bolkop gebruiken. 

Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven zijn niet alleen te gebruiken bij spaanplaten, maar ook geschikt voor bijvoorbeeld (zacht) hout. De schroef wordt dan ook steeds vaker een universele of houtschroef genoemd. Het is een veelzijdige en handige schroef.  

Tellerkopschroeven

Tellerkopschroeven worden gebruikt bij houtconstructies, zoals het bouwen van veranda’s en overkappingen. De schroeven hebben een grote schotelkop en hebben daardoor een hoger klemgehalte, wat natuurlijk ideaal is bij grote en zware houtconstructies. 

Vlonderschroeven

Naast dat vlonderschroeven gebruikt worden bij het bevestigen van vlonders, wordt het ook voor andere klussen buitenshuis gebruikt. Deze schroef is ideaal voor buitengebruik dankzij de uitstekende kwaliteit van de schroef. Vlonderschroeven bevatten namelijk een speciale hardheid, waardoor de schroef geschikt is voor verschillende soorten hardhout Bovendien oxideert de schroef niet. 

Zelfborende schroeven

Met zelfborende schroeven is voorboren niet nodig. Het uiteinde van de schroef lijkt op die van een boor, waardoor de schroef dus zelf het gat boort en zichzelf meteen vastzet. Je kunt zelfborende schroeven gebruiken bij metaal op metaal en metaal op hout. 

Spanhulzen

Spanhulzen gebruik je vooral in harde materialen, zoals beton of steen. Het is belangrijk om het gat van de spanhuls één millimeter kleiner te boren, zodat er spanning ontstaat. Hierdoor komt de huls er niet zomaar meer uit en zit hij goed bevestigd in het materiaal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button