InterieurKinderen

6 essentiële aankopen voor in een kleine kinderkamer

Zwanger. In blijde verwachting. Heel mooi maar het kindje heeft na negen maanden echt wel zijn buik vol van een buik en gaat de wereld in. Zijn volgende domicilie is niet een buik maar een babykamer. Meestal is dat niet de masterbedroom maar een gezellig klein kamertje dat feestelijk beschilderd is en van allerlei toeters en bellen is voorzien. Leuk om zo’n schattig kinderkamertje sfeervol aan te kleden en vol te stouwen met vintage speelgoed en posters van prinsessen en rupsje nooitgenoeg. Prop de kamer niet te vol maar vergeet niet de essentiële aankopen voor de kleine kinderkamer erin te zetten. Zes zaken waar een kinderkamertje echt niet zonder kan.

1 Ledikantje of wieg

Wellicht had je al een wiegje gescoord. Eentje die al tientallen jaren rondgaat in de familie. Die kan in een kleine kinderkamer goed terecht en kun je ook bij tijd en wijle nog even naast je eigen bed zetten. Ga je voor een spijlenbedje, een in hoogte te verstellen ledikantje, dan heb je ook een mooi slaapplekje voor de kleine. Hier kun je niet maanden mee vooruit, zoals bij een wieg, maar jaren. Je kindje kan er dan nog heerlijk in dutten als hij of zij al drie keer jarig is geweest.

2 Beddengoed

In dit geval: een matrasje, een hoeslaken en een trappelzak. Maak niet de fout meteen een dekbed en een kussen in het ledikantje te leggen. Dat is alleen voor kindjes die ouder zijn dan twee. Een standaard matrasje is 40 bij 80 cm. Dat past goed in een gemiddeld ledikantje, want die zijn 90 cm lang. Sowieso ligt je baby in het begin veel in bed; 8 cm dikte voor de matras is dan ook aan te raden. Een te zacht matras is uit de boze want dan zou het gezichtje van de kleine erin kunnen zakken met kans op stikken. De ruimte tussen matras en het ledikantje mag niet meer dan een paar centimeter bedragen. Dit om te voorkomen dat het kindje tussen matras en de zijkant van het ledikantje klem komt te zitten. En om lekkende luiers voor te zijn… bescherm je de matras met een molton.

3 Commode en aankleedkussen

Naast het ledikantje is de commode het belangrijkste meubeltje van je kinderkamer. Een commode is pas veilig als die een opstaande rand heeft. Je moet er niet aan denken dat je schatje er een keer vanaf rolt! In een kleine babykamer is de plek van de commode belangrijk. Als je ervoor staat moet je voldoende armslag hebben. Als je je kind op de commode verschoont, mag niets je armbewegingen verhinderen. Op de commode kleed je je kindje ook vaak aan. Het kleintje zal je dankbaar zijn als die tijdens het verschonen en aankleden op een aankleedkussen kan liggen. Comfort telt, ook bij de jongsten. Veiligheid ook, dus neem vooral een aankleedkussen met opstaande randen. Eentje van badstof of katoen wordt meer gewaardeerd dan eentje van plastic.

4 Een heerlijk zittende stoel

Niet voor de baby, natuurlijk. Maar wel erg nodig. Want als ouder ben je wellicht meer in de kinderkamer dan je denkt. En dan is comfortabel zitten echt nodig. Want je voedt je kindje zittend. De kleine kinderkamer wordt door die lekkere stoel ook jouw kamer. Waar je kunt voorlezen, troosten en je kleintje in slaap kunt wiegen. Dimbaar licht bij de stoel is ook verstandig

5 Kledingkast

Het derde meubelstuk dat thuishoort in je babykamer. Dit kan een ruimte-opslokker zijn en dat is niet handig voor een kleine kinderkamer. Kies de kast dan ook met zorg. Er horen handdoeken in en luiers. En natuurlijk al die setjes babykleertjes die je vooraf al had gekocht en cadeau hebt gekregen. Ga wel voor een hanglegkast. En wil je je babykamer in een sfeertje houden, dan kun je ook voor een setje van kledingkast en commode gaan. Handig is ook om kast en commode binnen handbereik te houden, dus niet te ver uit elkaar. Dan hoef je niet steeds met de baby op de arm van commode naar kast te lopen.

6 Luieremmer

Ook hier is de keuze reuze en de aanschaf noodzakelijk. Een onmisbare bak voor je babykamer. Ga niet voor een gewone pedaalemmer. De luieremmer houdt vervelende geurtjes van gebruikte luiers goed binnenboord. Zo hoef je niet met de tweede volle luier de emmer meteen al te legen. Omdat je beperkt ruimte hebt in een klein babykamertje ga je er ook geen large model in tillen. Wil je het een beetje esthetisch houden? Sommige luieremmers hebben een fraai design en dat oogt fijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button