Overig

Welke voordelen zitten er aan stoppen met roken?

Langzaam maar zeker wordt roken op steeds meer plekken verboden. Dit komt vooral omdat de nadelen van roken steeds duidelijker worden. Tegenover de nadelen van roken, staan de voordelen van stoppen met roken. In dit artikel zullen we gaan kijken naar de korte en lange termijn voordelen die verbonden zijn aan het stoppen met roken.

Welke voordelen voel je meteen?

De eerste veranderingen nadat je bent gestopt met roken zijn al vrij snel te merken. Er zitten namelijk een aantal voordelen verbonden aan stoppen met roken die je op de korte termijn al merkt. Een dag niet roken zorgt er al voor dat de koolmonoxide uit je lichaam verdwijnt. Zonder koolmonoxide kan het bloed zuurstof makkelijker vervoeren en dit zorgt ervoor dat ademen makkelijker wordt. Ook beginnen de longen aan een reiniging. Vaak hoest je hierbij slijm op, waarmee teer uit je lichaam wordt verwijderd. Andere schadelijke stoffen worden ook via het slijm uit het lichaam verwijderd. Langzamerhand zal ook de nicotine uit het lichaam verdwijnen. Omdat nicotine de reden is dat we verslaafd raken aan roken, is dit een goede ontwikkeling naar volledig stoppen met roken. Na 72 uur is de kans groot dat je meer energie hebt dan voorheen.

Welke voordelen heb je op de lange termijn?

De lange termijn voordelen zal je na een paar weken al gaan voelen. Door de reiniging van de longen zijn deze een stuk schoner en functioneren ze ook beter, voornamelijk omdat de bloedsomloop is verbeterd. Door de schonere longen is de kans groot dat een eventueel rokershoestje nu ook verdwenen is. Bovendien zal de conditie ook een boost hebben gekregen.

De grootste voordelen zal je later pas gaan merken. Het risico op hart- en vaatziekten is na een jaar namelijk al gehalveerd, als ook de kans op andere aandoeningen. Na 15 jaar is de kans op hart- en vaatziekten hetzelfde als die van een niet roker. Een aantal jaar na het stoppen is de kans op een beroerte ook hetzelfde als een niet roker, en het risico op longkanker of andere vormen van kanker is ook sterk afgenomen.

Handig om te weten wanneer je wil stoppen met roken

Het is niet makkelijk om te stoppen met roken. Toch liegen de voordelen niet en is het beter om helemaal niet meer te roken. Om hier een goed begin voor te maken, is het verstandig om je doelen op te schrijven. Deze doelen zullen je eraan herinneren waarom je wil stoppen. Elke keer dat je snakt naar een sigaret kun je deze doelen gebruiken om het vol te houden. Wanneer abrupt stoppen met roken niet lukt, of je daar niet de voorkeur aan geeft, kunnen e-sigaretten een uitkomst bieden. Online e sigaret kopen mr-joy.be kan een hulpvolle stap zijn in het stoppen met roken. E-sigaretten laten je namelijk zelf bepalen hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Zo kan je met de beste e liquids van mr-joy.be de hoeveelheid nicotine langzaam afbouwen tot je hier niet langer verslaafd aan bent.

Gerelateerde artikelen

Back to top button