Bespaartips

Welk elektrisch voertuig is het goedkoopste om je van A naar B te verplaatsen?

Ben je op zoek naar een elektrisch voertuig om wat sneller van A naar B te komen, maar wil jij je ook weer niet scheel betalen? Dat begrijpen wij helemaal, elektrische voertuigen kunnen namelijk nogal prijzig zijn. Gelukkig is niet ieder voertuig even duur en zijn ze in gebruik over het algemeen wel goedkoper dan de niet-elektrische alternatieven. In dit artikel zetten we verschillende elektrische voertuigen voor je op een rij zodat je een goed beeld hebt van hoe duur of goedkoop ze nu eigenlijk zijn!

De elektrische step 

In de aankoop is de elektrische step een van de meest goedkope elektrische voertuigen. Toch is dit niet de grootste reden voor mensen om voor dit voertuig te kiezen, dat is namelijk het gebruiksgemak. De aanschafprijs van een elektrische step ligt rond de 350 euro, wat erg meevalt vergeleken met andere elektrische voertuigen. Daarentegen is het bereik van dit voertuig wel een stuk lager dan dat van andere voertuigen. Ook gaat een elektrische scooter gemiddeld minder lang mee dan andere voertuigen, afgezien van de elektrische monowheel die dezelfde gemiddelde levensduur heeft van 3 jaar. Je kunt dus relatief goedkoop elektrisch steppen, maar je moet je ook bewust zijn van de nadelen van dit voertuig. 

De elektrische fiets 

Een erg populair elektrisch voertuig, vooral onder mensen op leeftijd, is de elektrische fiets. Dit voertuig is een stuk duurder in de aanschaf dan een elektrische step, de koopprijs ligt namelijk rond de 2200 euro. Wel heeft de gemiddelde elektrische fiets een bereik van 60 kilometer, terwijl een elektrische step vaak maar een bereik heeft van 25 kilometer. Ook gaat dit voertuig over het algemeen zo’n 7 jaar mee, dus kun je er langer mee doen dan een step. Wees met een elektrische fiets wel alert op het risico van diefstal, aangezien deze voertuigen veel geld waard zijn en vaak eenvoudiger te stelen zijn dan auto’s of scooters. 

De elektrische auto 

Een elektrische fiets, scooter of step is een prima optie als je in de stad woont of op korte afstand van je werk woont. Moet je over het algemeen echter een langere afstand afleggen, dan zijn deze voertuigen eigenlijk geen optie en moet je al snel voor een elektrische auto kiezen. Helaas is een elektrische auto met een hoge gemiddelde aanschafprijs van 67000 euro niet voor iedereen een optie. Vandaag de dag is het wel eens mogelijk om ergens een elektrische occasion te kopen, maar ze zijn nog erg zeldzaam en vaak alsnog niet goedkoop. Het gemiddelde bereik van een volle accu van een elektrische auto is 336 kilometer, wat qua afstand natuurlijk al veel meer mogelijkheden biedt dan een elektrische fiets of scooter. Daar staat tegenover dat de laadkosten een stuk hoger liggen, evenals de afschrijving per jaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button