- Trips zie je veel in kassen en ook prei ondervindt er veel schade door
- Biologische bestrijders in de vorm van roofmijt werken het best
- Misvormde vruchten en verkurkingen
Heel veel mensen weten niet wat trips zijn. Welnu, trips komen massaal in kassen voor terwijl ook prei vaak hinder ondervindt van trips. Kijk je naar volwassen trips, dan zie je kleine en langwerpige insecten met typerende franjevleugels. Ze lijken wel wat op donderbeestjes. Ze zijn ongeveer 1 millimeter groot, grijs, geel of bruin van kleur. De tabakstrips en Californische strips zijn de meest voorkomende trips.
Vrouwelijke tripsen zorgen voor soms wel honderd nakomelingen
Vrouwelijke tripsen leggen hun eitjes in plantenweefsel. Daar komen vervolgens larven uit voort die na de geboorte meteen eten en zich op de grond laten vallen om zich daar te verpoppen. Van ei naar volwassen trips is een cyclus die tussen de twaalf en twintig dagen duurt, afhankelijk van de temperatuur. Een vrouwtjes trips kan, mits de omstandigheden goed zijn, zorgen voor liefst honderd nakomelingen. Omdat trips kunnen vliegen, verspreiden ze zich heel erg snel.
Trips: de schade aan gewassen kan groot zijn
Trips zorgt voor beschadigingen aan gewassen. Ze zuigen plantencellen leeg. Het leeggezogen blad vult zich met lucht waardoor je een zilverachtige kleur aan de bovenkant van het blad waarneemt. Er zijn ook zwarte puntjes zichtbaar. Tripschade kan verstrekkende gevolgen hebben voor gewassen, misvormde vruchten of verkurkingen kunnen dat ook zijn. Voorts kunnen tripsen diverse virusziekten overbrengen. Tripsen kun je preventief bestrijden met grote gele of kleine gele kleefplaten. Zo worden de eerste volwassen trips gesignaleerd en kunnen er maatregelen genomen worden.
Roofmijt kan ook preventief werken samen met kweekzalfjes
Over maatregelen gesproken, het beste is om te werken met biologische bestrijders in de vorm van roofmijten. Gebruik bij voorkeur roofmijt van het type Orius. Die kleine rovers namelijk, vallen ook de volwassen tripsen aan. Je krijgt de roofmijt in een koker geleverd en al vrij snel na het uitzetten ga je merken dat de roofmijten hun werk al doen. Roofmijt kan overigens ook ingezet worden ter preventie van tripsen. Het preventieve systeem met kweekzalfjes en roofmijt werkt volgens het Amblyseius-breeding-system en Swirski-breeding-system. Tripslarven worden met dit systeem snel opgegeten, nog voor ze zich daadwerkelijk op de bladeren bevinden dus. Je kunt het systeem al uithangen nog voor er tripsen aanwezig zijn.
Hoe eerder je de schadelijke tripsen signaleert, hoe beter
Hoe eerder je trips signaleert, hoe beter. Trips bestrijden kun je niet vroeg genoeg doen. Snel ingrijpen is noodzaak om de plaag aan banden te kunnen leggen. Vertrouw maar gewoon op de roofmijt en biologische bestrijding. Bovendien kun je zo de schadelijke chemische middelen links laten liggen. En dat is ook veel beter voor het milieu.