Bespaartips

Kosten besparen als ZZP’er: hoe doe je dat?

Het leven als ZZP’er geeft je een hoop eigen verantwoordelijkheid. Je hebt zowel de lusten als de lasten van het ondernemerschap. Aan de ene kant heb je een hoop vrijheid en flexibiliteit als het gaat om het inrichten van je werkdag, aan de andere heb je ook de verantwoordelijkheid als het gaat om kosten en dergelijke. Menig ZZP’er is daarom op zoek naar manieren om kosten te besparen. Ben je ZZP’er, dan herken je jezelf wellicht in dit verhaal. Daarom vertellen we je in deze blog meer over het besparen van kosten als ZZP’er en geven we je een aantal handige tips. 

Slim gebruik maken van belastingen

De Belastingdienst is niet altijd je vriend. Veel mensen worden er niet vrolijk van als een blauwe brief op hun deurmat terecht komt. Tegelijkertijd kun je als ZZP’er profiteren van je belastingen. Hoe dat precies zit? Ten eerste kun je als (beginnend) ZZP’er gebruik maken van een hoop aftrekposten. Deze aftrekposten zorgen er voor dat je minder of, in sommige gevallen, zelfs geheel geen belasting hoeft te betalen over een jaar werk. Dat klinkt ideaal, toch? Goede voorbeelden hiervan zijn de startersaftrek, de MKB vrijstelling en de zelfstandigenaftrek.

Maak slim gebruik van bedrijfskosten

Bedrijfskosten, je zult ze geregeld moeten maken. De één vindt het verschrikkelijk dat hij of zij (veel) kosten moet maken, maar de ander ziet er ook het voordeel van in. Niet alleen bedoelen we dat je een investering doet waar je veel aan hebt en die zichzelf op den duur zal terug betalen, maar we bedoelen er ook mee dat je bedrijfskosten kunt aftrekken van je belastingen. Hierdoor wordt je winst wellicht wat lager, maar alsnog scheelt het je flink wat belastingen. Dat is ook wat waard. Daarnaast is het een aanrader om te kijken welke kosten essentieel zijn. Probeer onnodige bedrijfskosten te voorkomen.

Verzekeringen, een goede boekhouding en sparen

Hier en daar proberen ZZP’ers te besparen op dingen waar je beter niet op kunt besparen. Een goed voorbeeld hiervan zijn verzekeringen. Alhoewel je bij een verzekering aan maandelijkse of jaarlijkse kosten zit, kan het kostenplaatje veel hoger uitvallen als je niet verzekerd bent. Dit alleen zorgt er al voor dat dit de moeite waard is. Daarnaast is het aan te raden om je boekhouding goed bij te houden. Hoe meer op orde je boekhouding is, hoe eerder je bijvoorbeeld extra besparingen en voordelen ontdekt. Daarnaast is het altijd slim om geld opzij te zetten. Probeer altijd een gedeelte van je inkomsten opzij te zetten. Als je hiervan een gewoonte maakt, zul je zien dat je effectiever gaat sparen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button