Interieur

Visgraat vloeren al jaren gewild – dit is de reden

Als mensen een nieuwe vloer voor hun huis willen, zoeken ze meestal iets dat echt iets toevoegt aan hun interieur. Geen nieuwere versie van de oude vloer dus. Is het tijd voor wat anders? Dan ben je met een visgraat vloer de juiste vloer tegengekomen. Deze karakteristieke vloer ligt mooi in zowel kleine appartementen als statige woonhuizen – als je de juiste houtsoort kiest in ieder geval. Hoe dat zit, lees je hier.

Europees eikenhout geeft oneindige mogelijkheden

Een visgraat vloer is te vinden in verschillende types, maten en houtsoorten. Eén houtsoort steekt er qua veelzijdigheid met kop en schouders bovenuit: Europees eiken. Het is duurzaam, oersterk en gaat lang mee. En in de handen van echte specialisten krijgen de planken precies het uiterlijk dat jij zoekt. 

Houd je van donkere vloeren, met een duidelijk zichtbare nerfstructuur? Typisch iets voor een ruime woonboerderij. Meer fan van een lichtere, strakke visgraat vloer? Een Scandinavisch interieur doet het heel goed in stadse appartementen. Maar wáár je voorkeur ook naar uitgaat, weet dat Europees eikenhout is te bewerken naar jouw wensen. Wanneer je na enkele jaren een nieuw interieur wilt, kun je de vloer gewoon laten liggen. Het Europese hout is namelijk op te schuren waardoor het een volledig nieuw uiterlijk krijgt. 

Eiken visgraat vloer

Bijzonder patroon met natuurlijk karakter

Er zijn vele redenen te bedenken waarom kiezen voor een visgraat vloer van Europees eikenhout. We lichten er hier twee toe. Aan de ene kant creëert het zigzag-patroon een bijzondere look in de kamer. Het ziet er stijlvol uit, oogt luxe en laat de ruimte groter lijken. Ook ideaal voor kleinere kamers dus. 

Aan de andere kant voegt het eikenhout in één keer warme, natuurlijke elementen toe aan je interieur. Denk bijvoorbeeld aan noesten – de kleine ronde plekken waar ooit vertakkingen aan zaten. Bij het Friese Dutzfloors bepaal je zelf hoeveel noesten het hout heeft. Datzelfde geldt voor hoe duidelijk de nerfstructuur zichtbaar moet zijn. Houd je van strak of zelfs mat? Dan schuren de vakmensen de toplaag glad.

Drie legwijzes, dezelfde charme

Een visgraat vloer is qua opbouw in drie varianten beschikbaar: duoplank, traditioneel en semi tapis. Duoplanken bestaan uit een toplaag van Europees eikenhout en een onderlaag van berkenmultiplex. Dutzfloors produceert voornamelijk dit type vloer, mede vanwege de stabiele ligging. Toch worden veel visgraat vloeren ook op de traditionele manier gelegd. Dit houdt in dat de massieve plank rechtstreeks op de ondervloer wordt verlijmd en gespijkerd – zoals bekend uit statige huizen van vroeger. Bij semi tapis worden geen spijkers gebruikt. Hierdoor is dit type vloer iets goedkoper.

Gerelateerde artikelen

Back to top button