Wonen

Dít zijn 3 veel vergeten klussen in huis

Slimme mensen weten geld te besparen door op tijd actie te ondernemen. Dat geldt net zo voor klussen in huis. Stel je bepaalde taken te lang uit, dan krijg je achterstallig onderhoud. Over het algemeen kost dat veel meer geld dan een taak preventief oppakken. Zo laat je meestal elke vijf jaar je kozijnen opnieuw verven. Doe je dat niet en gaat de verf bladderen, dan is de kans groot dat je kozijn gaat rotten. Er zijn ook klussen waar je wellicht niet zo snel aan denkt. We hebben 3 van zulk soort klussen op een rij gezet. Met onze tips ga je zeker geld besparen!

1.Laat de gevels reinigen

Heb je al eens gehoord van een gevelreiniging? Daarbij worden de buitenmuren van je woning gereinigd. Dat is een belangrijke, maar veel vergeten klus. De buitenmuren worden continu blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, uitlaatgassen, zure regen en/of klimop resten. Deze omstandigheden hebben zo hun invloed op de stenen. Na verloop van tijd raakt de gevel namelijk vuil. Verwijder je dit niet? Dan kunnen de stenen poreus worden en kan schade ontstaan. Door de gevels regelmatig te laten reinigen verwijder je het vuil en voorkom je schade aan de gevels. 

Het type vuil bepaalt hoe de gevel het beste gereinigd kan worden en hoe vaak dit nodig is. Een lichte, groene aanslag kun je prima eens per jaar zelf verwijderen met de hogedrukreiniger. Krijg je de aanslag zelf niet zomaar weg? Of durf je het niet aan, omdat je bang bent dat je de gevel beschadigt? Schakel dan een professioneel reinigingsbedrijf, zoals Prova Reiniging, in!

2.Maak de dakgoot schoon

Als je toch buiten bezig bent, is het ook goed om direct de dakgoot mee te nemen. Als er veel bomen rondom je woning staan, is de kans groot dat je dakgoot vol met bladeren zit. Haal je die niet weg, dan loopt het regenwater ook niet goed weg. In het ergste val veroorzaakt dat een lekkage. Ook hier geldt dus; door preventief je dakgoot schoon te maken, voorkom je erger! Tip: maak de dakgoot minstens één keer per jaar schoon. Heb je bomen rondom je woning staan? Ga dan elk half jaar aan de slag met het schoonmaken van de dakgoot. 

3.Reinig de mechanische ventilatie

Onder de 3 veel vergeten klussen valt ook een klus die binnenshuis plaatsvindt. Namelijk; het schoonmaken van de mechanische ventilatie. De mechanische ventilatie zorgt voor een aanvoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht. De ventilatiemotor is onmisbaar als je een goede luchtkwaliteit wil. Begint de lucht in huis muf te ruiken? Of heb je last van hoge luchtvochtigheid? Dan is dat een teken dat je de mechanische ventilatie moet reinigen. Dit komt neer op ongeveer 1 keer per jaar. Vergeet niet ieder half jaar de filters te vervangen en eens in de zeven jaar een bedrijf te laten komen om ook het kanaal te laten reinigen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button