BespaartipsBoekhoudingFinanciën

Wat voor leningen zijn er in Nederland?

Story Highlights
  • Geld lenen is nu aantrekkelijk vanwege de lage rente
  • Je kunt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet nemen
  • Ook een WOZ-krediet en Huurkoop is een optie

Als je je huis wilt verbouwen, een nieuwe televisie wilt kopen tijdens Black Friday of je huis grondig wilt verbouwen, kun je in ons land op verschillende manieren geld lenen. Het is zeker nu overigens een ideaal moment om dat te doen omdat de rentes historisch laag zijn. In ons land zijn verschillende leenvormen. Inspirationblog.nl neemt de meest bekende vormen met je door en zegt daarbij dat geld lenen altijd geld kost.

Persoonlijke lening zorgt voor duidelijkheid

Om aan geld te komen kun je een persoonlijke lening afsluiten. Zeker als je graag duidelijkheid hebt is dit een perfecte lening. Met een PL heb je namelijk te maken met een vaste rente, een vaste looptijd en weet je precies wanneer de lening afgelost is. Je komt zo nooit voor verrassingen te staan. Niet voor niets wordt dit ook wel de zekere leenvorm genoemd. Tegenover de persoonlijke lening staat een doorlopend krediet. Deze manier van lening wordt vaak gebruikt als er geld nodig is voor het verbouwen van je huis. Je spreekt een opnamelimiet af met de verstrekker en kunt afgelost geld weer opnemen. Het is dus een zeer flexibele leenvorm, waaraan je echter jarenlang vast kunt zitten.

Sluit over als je financieel voordeel kunt halen

Heb je leningen dan kun je die leningen samenvoegen of oversluiten. Dit doe je alleen als je er financieel voordeel bij kunt halen. Dat kan bijvoorbeeld nu, nu de rente lager is dan de rente die je voor de lening betaalt. Lenen kun je doen met de creditcard of door roodstand bij je bank aan te vragen. Daarnaast is er ook nog het WOZ-krediet. Elke woning in ons land heeft een WOZ-waarde. Een WOZ-krediet is een doorlopend krediet dat alleen beschikbaar is voor mensen die een koopwoning bezitten. De WOZ-waarde is daarbij leidend voor de hoogte van het krediet dat je los kunt krijgen. Er hoeft geen taxatie plaats te vinden en zoals geldt voor alle leningen regel je het allemaal online en digitaal. Dat betekent ook dat je heel snel een lening aan kunt vragen.

Lenen met of zonder onderpand

Verder hoor je mensen wel eens over een autolening. En ja, die bestaat. Dit is echter eigenlijk gewoon een persoonlijke lening waarbij het geleende geld gebruikt wordt voor de aanschaf van een auto. Als dat het geval is, is vaak sprake van een lagere rente. Dit omdat de auto als onderpand van de lening geldt. Lenen zonder een dergelijk onderpand is duurder. Verder kun je in Nederland ook een huurkoop doen. Het geleende bedrag is dan altijd verbonden met een product of object. Je bent overigens pas officieel eigenaar van dat product als je de lening helemaal afgelost hebt en de laatste termijn is voldaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button