Budgetfood

Wanneer is een eiwitshake nodig?

Als beginnende sporter oriënteer je jezelf op specifieke zaken die bij de sport komen kijken, zoals het opbouwen van een verantwoord sportschema, maar ook sportvoeding kan vragen oproepen. Want hoe zit dat precies met eten, welke voeding is het meest effectief aan bouwstoffen voor je spieren en botten? En hoe zit dat met eiwitshakes, bieden die veel meerwaarde en wanneer kun je deze het beste nemen?

Voeding en eiwitshakes voor sporters

Iedere sporter is gebaat bij voeding die afgestemd is op de activiteit. Of je nu krachtsport of duursport beoefend, je bent gebaat bij voeding die langdurig energie oplevert, zoals volkorenproducten, eiwitten (d.m.v. vlees, zuivel of vleesvervangers), fruit; kortom gezonde voeding. Nu vormt eiwitrijke voeding een echte pre. Eiwitten helpen bij het herstel van spieren en de opbouw van spieren. Om dus als sporter extra resultaat te behalen en je spieren te voeden, neem je eiwitrijke voeding. Wel is het zo dat een duursporter iets minder eiwitten nodig heeft per dag dan een krachtsporter.

Eiwitshakes bieden in diverse gevallen uitkomst

Voor vrijwel iedere sporter geldt dat een eiwitshake ná het sporten wordt genomen, en dan echt bij voorkeur binnen 20 minuten na het sporten. Op dat moment kunnen je spieren de extra voeding zeer goed gebruiken. Zelfs voor niet sporters geldt dit na activiteiten; sommige mensen nemen shakes om af te vallen, deze kennen ook een hoog proteïnegehalte en voeden precies op het juiste moment dat je jezelf slap van de trek kunt gaan voelen.

Eiwitshakes bevatten naast een hoog eiwitgehalte natuurlijk ook andere belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten. Dergelijke shakes (indien van hoogwaardige kwaliteit) kunnen daarnaast ook gezien worden als maaltijdvervangers. Want wie daarnaast ook nog een maaltijd neemt zal aankomen in gewicht.

Voeding voor sporters

Intensieve sporters leven vaak naar een sportdieet. Hier hoort een eiwitshake bij ná het sporten, maar gedurende de dag wordt de voeding ook vaak afgestemd op het bevorderen van de spiergroei en herstel ervan. Je zult zien dat krachtsporters bijvoorbeeld vaker dan niet sporters eten tussendoor. Zij nemen dan eiwitrijke voeding als eieren, zuivel als kwark, bepaalde vissoorten bijvoorbeeld. Door tussentijds telkens wat te eten voorzie je in de behoefte van het veranderende lichaam. Meestal eten krachtsporters dus niet in één keer grote borden voeding tijdens de warme maaltijd, maar doseren zij dat heel bewust over de hele dag.

Tot slot

Sporters die onvoldoende eiwitten tot zich nemen kunnen bijvoorbeeld langer last houden van spierpijn (want spierpijn betekent dat er spierherstel optreedt), maar ook zul je sneller vermoeid raken wanneer je als sporter te weinig eiwitten nuttigt. Eiwitten vormen de motor achter je sportieve prestaties, om deze uit natuurlijke voeding te halen is altijd goed, de eiwitshake daarentegen kan worden ingezet op momenten dat je ad hoc eiwitrijke voedingsstoffen nodig hebt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button