Overig

Stalen of lichtmetalen velgen kopen, wat is de slimste keuze?

De eerste keuze die je moet maken als je nieuwe velgen voor je auto gaat aanschaffen, is het dilemma of je stalen of lichtmetalen velgen moet kopen. Als je kijkt naar het prijskaartje is de keuze snel gemaakt. Als we een blik werpen op de uitstraling zul je ook weinig moeite hebben om tot een keuze te komen. Wat is nu de slimste keuze? Wij hebben de twee opties voor je naast elkaar gezet.

Waarom de meeste auto’s zijn voorzien van stalen velgen

De meeste auto’s zijn voorzien van stalen velgen. Deze keuze is goed te onderbouwen. Stalen velgen hebben een voordelige prijsstelling ten opzichte van lichtmetalen velgen en kunnen ook veel beter tegen een stootje dan de aluminium opties. Dit laatste kun je op verschillende manieren opvatten. Allereerst zijn stalen velgen beter bestand tegen het meepakken van een stoepje. Als inparkeren niet jouw sterkste kant is, passen stalen velgen beter bij jouw rijkunsten. Daarnaast zijn stalen velgen beter bestand tegen de wat extremere weersomstandigheden. 

Waarom het kiezen voor lichtmetalen velgen toch een slimmere keuze kan zijn  

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom het kiezen voor lichtmetalen velgen toch een slimmere keuze kan zijn. De belangrijkste reden is misschien wel de betere warmteafvoer van dit soort velgen. Dit is zeker wel een punt om rekening mee te houden want door het rijden wordt er een grote hoeveelheid warmte ontwikkeld door de banden en de remmen. Deze warmte moet afgevoerd worden en hierbij ben je met lichtmetalen velgen toch echt beter af. Dit soort velgen bieden een uitstekend warmtetransport wat ervoor zorgt dat de banden, het remsysteem en de wiellagers onder een lagere bedrijfstemperatuur kunnen werken. Hierdoor is de slijtage van dit soort onderdelen meteen een stuk minder. 

Een andere goede reden om voor lichtmetalen velgen te kiezen, heeft betrekking op het rijgedrag van de auto. Lichtmetalen velgen zijn immers wat stijver dan stalen velgen. Hierdoor zorgen dit soort velgen voor veel minder onbalans (dus trillingen) in de auto. 

Veelzijdige keuzemogelijkheden in lichtmetalen velgen

In dit artikel mogen we uiteraard niet voorbijgaan aan de mooie uitstraling van lichtmetalen velgen. Zoals al aangegeven: als we een blik werpen op de uitstraling zul je ook weinig moeite hebben om tot een keuze te komen. Je hoeft alleen maar de webshop van een gespecialiseerde aanbieder in velgen te gaan en naar het aanbod in lichtmetalen velgen te kijken om met deze stelling eens te zijn. Dit zal zeker het geval zijn als je veel waarde hecht aan de uitstraling van je auto. In dat geval had je dit artikel niet eens hoeven lezen om te weten wat de slimste keuze is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button