Financiën

Alles wat je wilt weten over het afsluiten van een hypotheek

Wil jij graag een hypotheek afsluiten? Hypotheekverstrekkers hebben allerlei trucjes om hun hypotheken aantrekkelijker te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Voordat je het weet zit jij opgezadeld met (te) hoge kosten en een (te) hoog risico. Lees alles over hypotheken in dit artikel, zodat je jezelf kunt verzekeren van een goede hypotheekdeal!

1. Kijk verder dan de hypotheekrente

Een lage hypotheekrente betekent niet per se voordelige maandlasten. Vergelijk naast de hypotheekrente daarom ook alle andere financiële componenten, zoals de afsluitingskosten en de looptijd van de hypotheek. Je kunt bij een hypotheekverstrekker doorgaans een vrijblijvend hypotheekvoorstel aanvragen, waardoor je eenvoudig verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken.

2. Overweeg een korte rentevaste periode

Hypotheekverstrekkers bieden vaak tijdelijke kortingen aan op de hypotheekrente. Je stelt dan voor een bepaalde periode een gunstige rente vast. Wees je ervan bewust dat de hypotheekrente na die periode opnieuw vastgesteld wordt en dit zowel positief als negatief uit kan vallen. Bedenk of je dat risico wilt nemen of liever voor rentezekerheid wilt gaan. 

3. Overweeg een lange rentevaste periode

Alhoewel de hypotheekrente inmiddels weer stijgt, is deze nog steeds niet zo torenhoog als in het verleden. Dit betekent dat een lange rentevaste periode, doorgaans van enkele jaren, nog steeds het overwegen waard is. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger deze zal zijn. De hypotheekrentekorting kan gedurende die periode uiteraard wel variëren. 

4. Onderscheid maandlasten en woonlasten

Wees je ervan bewust dat maandlasten en woonlasten vaak door elkaar worden genoemd. De maandlasten zijn de kosten die je kwijt bent aan een hypotheek, terwijl de woonlasten de totale kosten zijn die je daadwerkelijk kwijt bent aan wonen. Woonlasten omvatten namelijk ook belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten die je moet betalen. 

5. Denk na over een overlijdensrisicoverzekering

Laat je altijd door de hypotheekverstrekker informeren over een overlijdensrisicoverzekering. Hypotheekverstrekkers bieden deze niet standaard aan, terwijl het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering (van jouzelf en van je partner) een groot financieel risico is. Bovendien geldt dat als je voor een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering kiest, hypotheekverstrekkers klanten met zo’n overlijdensrisicoverzekering regelmatig extra hypotheekrentekortingen aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button