Wonen

Oefeningen die je thuis kunt doen met halterstangen

Thuis sporten is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, wat natuurlijk ook niet zo gek is. Je hebt veel meer vrijheid dan wanneer je gebonden bent aan de openingstijden van de sportschool en je hoeft geen duur abonnement te betalen om te kunnen sporten. Als je pas begint met sporten vanuit huis, is het natuurlijk verstandig om dit rustig op te bouwen. Je kunt het beste beginnen met oefeningen met halterstangen, aangezien die nog niet zo heftig zijn. Welke oefeningen kun je dan doen met halterstangen? En waar koop je zo’n halterstang? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat is een halterstang?

Een halterstang is een ideaal materiaal om spieropbouw en het opbouwen van kracht mee te realiseren. Als je een goede stang aanschaft bij een sportwinkel, helpt dit bij het correct uitvoeren van oefeningen en maakt trainen leuker en makkelijker. Als je zeker wil weten dat je een goede halterstang aanschaft, koop hem dan van een fitness specialist. Mocht je dit willen, dan kun je ook meteen kiezen voor een halterset, met gewichten en haltersluitingen erbij. Dan kun je, als je er klaar voor bent, ook gaan trainen met extra gewicht. Doe dit echter niet te snel, want dan loop je een groot risico op blessures of overbelaste spieren.

Olympische halterstangen of dumbbell stangen

Je kunt kiezen tussen de traditionele olympische halterstangen of dumbbell stangen. De meeste halterstangen hebben een doorsnede van 30mm en zijn belastbaar tot en met de 200 kilo. Olympische stangen hebben een doorsnede van 50mm, wat ze steviger en robuuster maakt. Hierdoor kun je er dus ook meer gewicht aan hangen. Deze stangen worden dan ook vaak gebruikt in sportscholen, maar zijn ook erg geschikt voor thuis sporters. Mocht je met meer gewicht gaan trainen, dan raden we je wel aan om ook lifting straps aan te schaffen, om blessures te voorkomen. Wil je vooral je armen trainen, dan zijn dumbbell stangen ideaal. Deze stangen zijn korter dan de olympische stangen, waardoor ze geschikt zijn voor andere soorten oefeningen. Een dumbbell stang koop je altijd zonder gewichten, zodat je hem zelf kunt aanpassen op jouw workout.

Oefeningen met halterstangen

Er zijn een aantal oefeningen die je uit kunt voeren met een halterstang. Een oefening die erg goed is voor de spieropbouw, is het roeien met een halterstang. Hiermee train je de grote rugspieren, biceps en bilspieren. Leg de halter voor je voeten neer. Buig je knieën met een rechte rug, pak de halter vast met je handen genoeg uit elkaar, en til hem op tot je schenen. Vanuit deze positie trek je de stang omhoog totdat hij je lichaam raakt. Hou dit kort vast en laat hem dan weer zakken. Ook het squats doen met een halterstang is een goede oefening om mee te beginnen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button