DSL-internet, kabelinternet en glasvezelinternet: wat is het verschil?
Ga je voor het eerst op jezelf wonen, of ga je verhuizen en ben je op ziek naar een nieuw internetabonnement voor thuis? Dan zul je in zoektocht naar een passend internetabonnement geconfronteerd worden met aanbiedingen voor verschillende typen internetverbindingen: DSL-internet, kabelinternet en glasvezelinternet. Wat is het eigenlijk het verschil, en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? We bespreken ze een voor een. Mogelijk kan deze uitleg je ook helpen de beste internet provider voor jou te vinden.
DSL-internet
Bij goedkope internetabonnementen gaat het doorgaans op DSL-internet. Dit betekent dat de internetverbinding via de koperen telefoonkabel loopt. Het is dan ook niet gek dat veel telefoniebedrijven dit type internetverbinding aanbieden. De techniek van DSL-internet is op verschillende fronten beperkt. In een ideale situatie zijn downloadsnelheden te halen die net de onderkant van de mogelijkheden van kabelinternet halen, maar in de praktijk is dat zelden het geval. Dat komt omdat de verbinding aan kwaliteit inboet tussen de wijkcentrale en je woning. Hoe groter die afstand, des te lager de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres zal zijn. Het is belangrijk om te weten dat het dan geen zin heeft om een abonnement voor DSL-internet met een hogere downloadsnelheid te nemen, omdat dit toch niet waargemaakt kan worden. De uploadsnelheid (het verzenden van data dus) ligt een stuk lager dan de downloadsnelheid. Doe online een postcodecheck om erachter te komen wat er maximaal haalbaar is op jouw adres met DSL-internet.
Kabelinternet
Kabelinternet loopt via de televisiekabel, waardoor enkel de kabelbeheerder die in jouw regio actief heeft kabelinternet kan aanbieden. Deze monopolie leidt tot prijzen die onredelijk hoog te noemen, maar kabelinternet is dan ook echt wel een verbetering voor je internetverbinding thuis ten opzichte van internet via de telefoonkabel. Hoewel je al goedkopere kabelinternetabonnementen met een downloadsnelheid van 75 Mb/s kunt afsluiten, is het ook mogelijk om een downloadsnelheid van 500 Mb/s in te kopen. Dat maakt kabelinternet een geschikte optie voor online gaming en grotere huishoudens waar veel verschillende apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van de internetverbinding. De uploadsnelheid ligt wel lager dan de downloadsnelheid. Voorheen werd je bij het afsluiten van een abonnement voor kabelinternet ook verplicht om een televisieabonnement af te nemen, maar dat is nu niet altijd meer het geval.
Glasvezelinternet
De overtreffende trap is glasvezelinternet. Helaas kan nog niet iedereen er gebruik van maken, omdat het netwerk nog wordt uitgerold in Nederland. Daar wordt echter hard aan gewerkt op het moment. Met een glasvezelverbinding zijn de allerhoogste snelheden haalbaar en kun je een abonnement met een downloadsnelheid van 1 Gbit/s krijgen. De uploadsnelheid is dan zelfs even snel als de uploadsnelheid. De lagere downloadsnelheden overlappen wel met de mogelijkheden van kabelinternet, hoewel daarbij het nadeel van de lagere uploadsnelheid geldt. Glasvezelinternet biedt daarnaast de meest stabiele verbinding, wat onder andere komt door de zeer ruime bandbreedte. Daardoor raakt het netwerk niet snel overbelast. Natuurlijk betaal je voor een abonnement voor glasvezelinternet meer dan voor DSL-internet, maar duurder dan kabelinternet hoeft het niet altijd te zijn. Dat komt ook omdat er op het glasvezelnetwerk wél enige sprake van concurrentie is.
Dan zit er nog een addertje onder het gras: sommige aanbieders bieden glasvezelinternet aan waarbij inderdaad het grootste deel van de verbinding via glasvezelkabels verloopt, maar waarbij het laatste deel via de koperen telefoonlijn loopt. Hierdoor treden beperkingen op die ten nadele gaan van de internetverbinding. Let dus goed op als je op zoek bent naar een abonnement voor glasvezelinternet!