Budgetfood

Lekker eten met een beperkt budget

Boodschappen, en daarmee ook voedsel, worden steeds duurder. Wanneer je een beperkt budget te besteden hebt voor eten wil dat echter niet zeggen dat je daarom niet lekker kunt eten. We laten je zien dat je heus geen fortuin uit hoeft te geven om toch dagelijks een voedzame én gezonde maaltijd op tafel te zetten. Met een beetje creativiteit, liefde voor koken en het volgen van een aantal tips houd je aan het einde van de maand beslist nog wat geld over.

Bezuinigen op de boodschappen

Ook al heb je geen zin om alle folders van verschillende winkels door te spitten, het loont zeker wel de moeite. Kijk ook naar de huismerken: vaak net zo goed als de bekende A-merken maar stukken goedkoper. Maak vooraf een lijstje van benodigdheden en laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet met een lege maag boodschappen gaat doen. Je bent dan namelijk veel eerder geneigd om meer te halen dan de bedoeling was. Kant en klaar gesneden producten zoals vlees en groente zijn duurder dan ongesneden producten. Zelf snijden is veel goedkoper. Wanneer je etenswaren op de markt haalt, loont het de moeite om vlak voor het einde te gaan. Veelal zijn de prijzen dan verlaagd omdat de marktkooplui van hun overschot af willen.

Ga met de seizoenen mee

Ieder seizoen kent groenten die op dat moment rijkelijk worden aangeboden. Dat betekent echter niet dat je de hele winter alleen maar stamppot moet eten. Wanneer je boerenkool vermengt met wat citroensap wordt het zachter en kun je het prima gebruiken in een maaltijdsalade. Andere wintergroenten, zoals wortels en prei, kun je toevoegen aan nasi of bami. Zo kun je ook variëren met typische zomergroenten. Ben je gek op witte asperges? Met de schillen kun je heerlijke aspergesoep maken. Zo gooi je niets weg en kun je meerdere dagen van het ‘witte goud’ genieten.

Samen koken

Richt met een stel vrienden of buren een kookclubje op waarmee je op geregelde tijden samen kookt en eet. Spreek daarbij af dat de kosten voor alle ingrediënten zo laag mogelijk blijven. Wanneer je toch samen aan het koken bent kun je ook een dubbele hoeveelheid bereiden. Zo kan iedereen nog een maaltijd mee naar huis nemen en later nog eens een keer van het eten genieten. Om de kookclub een officieel tintje te geven laat je voor iedereen schorten bedrukken met een grappige tekst. Op Bedrukken.nl vind je trouwens nog veel meer bruikbare en handige items die je voor jullie kookclub kunt laten bedrukken.

Maak een weekplanning

Tot slot nog een laatste tip. Door begin van de week een planning te maken wat je iedere dag gaat eten kun je veel beter de kosten inschatten. Gerechten die veel geld kosten kun je vervangen of bepaalde ingrediënten combineren met een ander gerecht. En een wekelijkse kliekjesdag is echt niet verkeerd en heel smakelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button