Wonen

Last van een vochtige kruipruimte? Bekijk deze tips!

Een kruipruimte is te vinden onder een woning. Dit is een kleine ruimte die tussen de vloer en de ondergrond van de fundering zit. Er zijn veel woningen waar de kruipruimte veel last heeft van vocht. Dit komt in Nederland erg vaak voor, omdat veel huizen onder de waterspiegel staan. Hierdoor is vocht een groot probleem voor kruipruimtes in Nederland. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk voor de vochtproblemen. Allereerst kun je ervoor kiezen om vloerisolatie te leggen. Dit zorgt ervoor dat de vocht niet het huis in kan trekken. Daarnaast kan ook kruipruimte ventilatie veel vochtproblemen verhelpen.

Ventileer de kruipruimte

Een van de belangrijkste aspecten voor het tegengaan van vocht is ventilatie. Als je ervoor zorgt dat de kruipruimte kan ventileren, zorg je er direct voor dat het vocht weg kan trekken. Het vocht komt namelijk in de lucht in de kruipruimte te zitten. Vervolgens is het zo dat de lucht niet weg kan in de kruipruimte. Hierdoor trekt het vocht in de muren en de vloer. Door een kruipruimte ventilatie te plaatsen, zorg je ervoor dat de vochtige lucht wel weg kan trekken. Er worden roosters aan de buitenkant van het huis geplaatst. Deze worden altijd net boven de grens van het gras geplaatst. Vervolgens worden er buizen naar de kruipruimte aangelegd. Dit zorgt ervoor dat er een stroom aan lucht plaats van vinden. Zo kan de vochtige lucht uit de kruipruimte wegtrekken en nieuwe lucht de ruimte inkomen. 

Vloerisolatie helpt tegen vocht

Een andere manier die je kunt proberen, is het aanbrengen van vloerisolatie. Deze wordt altijd geplaatst aan de onderkant van de vloer. Als je een grote kruipruimte hebt, kun je in deze kruipruimte komen om de isolatie te plaatsen. Vervolgens zorg je er direct voor dat het vocht niet gemakkelijk in de woning kan trekken. Ook zorgt de isolatie direct voor een energiebesparing. De warmte uit de woning kan nu namelijk niet meer via de kruipruimte ontsnappen. Het is altijd verstandig om goed te kijken welke isolatie je wilt plaatsen. Er zijn namelijk verschillende soorten isolatie die kunnen helpen.

Last van een vochtige kruipruimte? Bekijk deze tips!

Bodemisolatie tegen een vochtige ruimte

Naast vloerisolatie, kun je ook kiezen voor bodemisolatie. Deze bodemisolatie zorgt ervoor dat vocht niet de woning in kan trekken. Als je een woning onder de waterspiegel hebt staan, kan het vocht redelijk hoog naar de woning trekken. Door het plaatsen van EPS-korrels, voorkom je dat het vocht schade aan kan brengen. De korrels zorgen ervoor dat er geen water verdampt. Hierdoor kan het vocht niet helemaal naar de woning komen en kan het niet in de muren trekken. Zo weet je zeker dat je woning goed beveiligd is tegen vocht!

Gerelateerde artikelen

Back to top button