Tuin

Houtskoolbarbecue of gasbarbecue? De voordelen en nadelen

Wil jij een bbq kopen, bijvoorbeeld omdat je voor het eerst een tuin hebt of omdat je een upgrade zoekt? Dan zul je de keuze moeten maken of je een houtskoolbarbecue gaat aanschaffen of een gasbarbecue. We bespreken de voordelen en nadelen van beide typen barbecue.

De voordelen van een houtskoolbarbecue

Velen zullen zeggen dat een houtskoolbarbecue staat voor het échte barbecueën. Het vlees dat je bereid op een houtskoolbarbecue krijgt die typische, rokerige barbecuesmaak, vooral als je het langzaam laat garen. Zeker als je van gerookt vlees of gerookte vis houdt, is een houtskoolbarbecue daarom een goede keuze. Een mooie bijkomstigheid is dat goede houtskoolbarbecues redelijk betaalbaar zijn, net als de houtskool of briketten die je erbij gebruikt.

De nadelen van een houtskool barbecue

Natuurlijk kleven er wel wat minpuntjes aan zo’n houtskoolbarbecue. Zo blijven de kolen nog lang warm, waardoor het risico op brand lang aanhoudt. Daarnaast kan het zijn dat je tijdens het barbecueën de kolen opgebrand raken en je ze moet bijvullen terwijl het rooster en de barbecue zelf al gloeiend heet zijn. Ook is het schoonmaken van een houtskoolbarbecue een behoorlijke klus. De kool- en etensresten die achterblijven op het rooster en in de barbecue zijn vaak moeilijk weg te krijgen en de houtskool geeft ontzettend af. Een garantie op vuile handen, armen en kleren dus.

De voordelen van een gasbarbecue

Een gasbarbecue kies je vanwege het gemak. Hij wordt snel warm, zodat je snel kunt beginnen met grillen. Ook kun je door de knoppen op de gasbarbecue de temperatuur van de barbecue makkelijk onder controle houden, wat erg handig is als je je vlees langzaam wilt garen. Houd je niet van die rooksmaak die een houtskoolbarbecue geeft en wil je ‘gewoon’ het vlees proeven, dan is dat ook een goede reden om voor een gasbarbecue te kiezen. 

Houtskoolbarbecue of gasbarbecue? De voordelen en nadelen

De nadelen van een gasbarbecue

Het grootste nadeel van gasbarbecues is het feit dat ze flink duurder zijn dan houtskoolbarbecues. Op een klein budget is een gasbarbecue eigenlijk geen optie. Daarnaast zijn gasbarbecues vaak een stuk groter dan houtskoolbarbecues en nemen ze veel ruimte in beslag, want niet zo handig is wanneer de bbq in de opslag moet. Naast de hoge aankoopprijs, is overigens ook het gas waarop de barbecue brandt een stuk duurder dan houtskool of briketten. Wel doe je langer met een fles gas dan met een zak houtskool.

Je budget is dus zeker ook een factor in de keuze. Speelt geld niet zo’n rol, dan is het vooral een kwestie van voorkeur: wil je graag op de traditionele manier barbecueën of wil je gewoon gezellig en laagdrempelig buiten eten terwijl je ‘live’ het vlees bereidt?

Gerelateerde artikelen

Back to top button