Interieur

Hoge plinten verstek zagen

Wanneer je gaat klussen zijn er altijd van die klusjes waar je als een berg tegen op ziet. En waarvan je je afvraagt, hoe ga ik dit in vredesnaam doen? Een van die klussen is het verstek zagen van plinten. Want dit kan een behoorlijke pittige klus zijn als je niet echt handig bent met het uitmeten, tekenen en zagen. Doe je het verkeerd? Kun je gelijk een plank in de prullenbak gooien. En dat wil je niet, want dat is zonde van het geld. Hier lees je alles over hoe je het verstek zagen een stukje makkelijker kunt maken voor jezelf. 

Wat is verstek zagen

Wanneer je bezig gaat met het leggen van bijvoorbeeld een laminaatvloer dan ontkom je er niet aan dat je ook plinten moet gaan plaatsen. Door het plaatsen van een plint bedek je de kieren van de vloer naar de muur en het zorgt voor een strakke afwerking. Je hebt twee soorten plinten, de plakplint en de hoge plint.

Een plakplint pakken is niet zo moeilijk. Daar kun je een speciale plintentang voor kopen en daarmee knip je dan heel makkelijk de plint op maat. Je kunt het dan ook makkelijker schuin afknippen zodat een andere plint er precies mooi in valt.

Maar wanneer je kiest voor hoge plinten gaat deze vlieger niet op. Je krijgt te maken met hoeken en geen enkele muur is 100% recht. Je zult dan de plank moeten gaan zagen in een hoek van ongeveer 90 graden. Dat moet je dan voor beide planken doen, zo sluiten ze mooi op elkaar aan. 

Gereedschappen

Om een plint precies goed verstek te kunnen zagen kun je handige hulpmiddelen vinden zoals bijvoorbeeld een speciale verstekbak. Een verstekbak is heel handig omdat de hoeken al voorgetekend en uitgezaagd zijn. Enige wat je moet doen is de plint in de verstekbak doen en je zaagt zo de rand eraf.

Maar je kunt ook een speciale verstekzaag huren waarmee je heel handig de plinten in de juiste hoek kunt afzagen. Als je een handige klusser bent kun je ook proberen om het helemaal zelf te doen door de hoeken uit te tekenen. Nadeel hiervan is alleen dat je wel zeker ervan moet zijn dat je het ook netjes kunt want je zult dan aan de slag moeten met een zaag of een decoupeerzaag.

Wanneer je dus een houten vloer gaat leggen moet je er rekening mee houden dat het niet alleen het leggen van de vloer is wat je aandacht verdiend maar juist de afwerking ervan. De plinten zijn echt een belangrijk onderdeel van het leggen van een vloer. Of dit nou een houten vloer of een vloer van laminaat betreft, maakt niets uit. 

Gereedschappen

Bereid je goed voer

Het is dus heel erg belangrijk om jezelf goed voor te bereiden voordat je aan zo’n pittige klus begint. Verdiep je goed in de materiaalkeuze en welke hulpmiddelen jij nodig denkt te hebben om de klus goed uit te kunnen voeren. Op YouTube kun je heel veel instructie filmpjes vinden die jou kunnen helpen om stap voor stap het verstekzagen onder de knie te krijgen.

Het belangrijkste van alles is dat je geduld hebt om het verstek zagen je eigen te maken. Je wilt uiteindelijk een mooi resultaat hebben en daar moet je de tijd voor nemen. In het begin is het zeker ook heel verstandig om te beginnen met bijvoorbeeld twee oude plankjes die je niet gebruikt. Oefen eerst daarmee voordat je de plinten pakt die je op de muur wilt plakken.

Als je namelijk verkeerd zaagt kun je de plank gelijk weggooien, daar kun je niets meer mee. Dus dat is zonde. 

Overweeg uitbesteding

Wanneer je ook maar enigszins de twijfel hebt of je de klus wel echt zelfstandig kunt doen, is het ook het overwegen waard om de klus uit te besteden aan een professional. Het kost wel wat meer maar uiteindelijk is het plaatsen van een nieuwe vloer een investering voor de lange termijn en hoop je jaren van jouw nieuwe vloer te kunnen genieten. 

Dan wil je natuurlijk ook dat de plinten en de afwerkingen ervan er strak op zitten. En niet dat je geld hebt uitgegeven voor een tegenvallend resultaat. Maak daarom voor jezelf de afweging of je het zelf wilt doen of dat je het uitbesteed aan een klusjesman of bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button