Wonen

Hoe voorkom je schimmel in je badkamer

De badkamer is een plek waar schimmels snel te vinden zijn. Door de combinatie van warmte en vocht ontstaan deze schimmels. Warmte en vocht zijn beide veel te vinden in de badkamer. Hoe herken je schimmels en hoe kan je deze voor zijn? In de tekst leggen we je uit hoe je je badkamer onderhoud zonder schimmels. 

Hoe herken je een schimmel?

Een schimmel is te herkennen aan zwarte puntjes in je badkamer. Het kan zorgen voor een vervelende geur. Een schimmel kan naast dat het er smerig uitzien ook schade aan het lichaam aanbrengen. Door te douchen ontstaat er veel vocht in de badkamer en kunnen er schimmels ontwikkelen. Mocht je twijfelen over een schimmelvlek kom dan langs bij sanitairwinkel Sani4all voor advies. 

Schimmel voorkomen

Er is maar één manier om schimmels te voorkomen, goed ventileren. Er zijn twee verschillende manieren om te zorgen voor een goede ventilatie:

  1. Natuurlijke ventilatie 🡪 een natuurlijke ventilatie is de meest gemakkelijke oplossing. Je kan natuurlijk ventileren door tijdens het douchen je raam op een kier te zetten of door een ventilatierooster te installeren in je badkamer. Maar natuurlijke ventilatie is niet in iedere badkamer mogelijk dus kiezen de meeste mensen voor mechanische ventileren. 
  2. Mechanische ventilatie 🡪 door een badkamerventilator te installeren voorkom je dat er schimmels ontstaan. Je zorgt er met deze ventilatie voor dat de vochtige lucht naar buiten gaat en de badkamer sneller droog is en niet vochtig wordt. In een droge badkamer kunnen namelijk geen schimmels ontstaan. 

Schimmel verwijderen

Je kan schimmel op verschillende manieren en met verschillende materialen verwijderen. Met wat en hoe je dit doet hangt namelijk van de plek af. 

  1. Kitranden 🡪 als je schimmel in kitranden of tussen de tegels hebt kan je dit verwijderen met bleek. Maak een oplossing van 25ml bleek op één liter water. Spuit hiermee de schimmelplekken in en laat dit een paar uur intrekken. Zijn de plekken na een paar uur weg, spoel ze dan af met water. 
  2. Plafond 🡪 als de schimmel zich op het plafond bevindt los je dit op met soda. Maak een oplossing van 6 tot 10 gram soda op één liter water en spuit de schimmelplekken hiermee in. Laat dit even intrekken en zorg dat je erna de plekken met een harde borstel borstelt. Herhaal dit proces als het niet lukt.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Of ben je op zoek naar badkamerinspiratie? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze badkamerwinkels. Sani4all biedt badkamers voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Op basis daarvan geven onze adviseurs onafhankelijk advies over het inrichten van je complete badkamer. Samen gaan we op zoek naar jouw droombadkamer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button