Beleggen

Waarom goud en zilver goede investeringen of beleggingen zijn

Beleggen is vandaag de dag erg hip, vooral onder jongvolwassenen. Er wordt met name veel belegd in de crypto of in aandelen van grote bedrijven, zoals Tesla of Google. Beleggen is in principe het investeren van je geld en hopen hier uiteindelijk meer geld mee te kunnen verdienen. Als je ergens in belegt, wil je dus eigenlijk wel dat datgene waarin je investeert zijn waarde behoudt. Dit kan een groot nadeel zijn van crypto: de waarde van cryptomunten fluctueert behoorlijk, het kan dus zijn dat je er een hoop geld op verliest. Wil je graag een deel van je geld beleggen maar dan met zo min mogelijk risico? Koop dan zilver of goud!

Investeren in edelmetaal: koop fysiek goud

Wil je gaan investeren in edelmetalen, dan is het verstandig om fysiek goud of zilver te kopen. Er bestaan een hoop verschillende vormen van beleggen in goud, zoals goudrekeningen en aandelen in mijnen. Dit soort vormen bieden echter niet veel zekerheid. In zo’n geval beschik je namelijk enkel over een ‘papieren garantie’ voor het bezit van goud, in plaats van dat je echt goud in je bezit hebt. Daarnaast mogen de eigenaren van het goud het ook nog uitlenen of als onderpand gebruiken. Je deelt het goud waarin je investeert dus ook nog met anderen. Als je dus met meerdere mensen tegelijk je goud opeist, dan moet je achteraan in de rij aansluiten. Gaat de handelsonderneming failliet, dan is het recht dat je hebt op het goud maar zeer beperkt. Koop dus altijd gewoon fysiek zilver of goud als je hierin wilt beleggen. Dit kan natuurlijk in allerlei vormen, je kunt een gouden munt kopen, maar je kunt ook sieraden of gewoon een brok goud kopen.

Wat kun je beter kopen: zilver of goud?

Wil je gaan investeren in edelmetaal, dan is natuurlijk nog de vraag in welk edelmetaal je dat het beste kunt doen. Dit is nogal afhankelijk van de situatie en kan dus nogal verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het bedrag dat je wil investeren, of je slechts één keer wil investeren of regelmatig investeringen wil doen, de situatie op de markt, enzovoorts. Over het algemeen is goud meer waard dan zilver. Voor dezelfde prijs krijg je dus minder goud dan zilver, maar dat betekent wel dat het goud makkelijker op te slaan zal zijn omdat het om een kleinere hoeveelheid gaat. Als je een brok goud koopt, neemt dit minder ruimte in beslag dan wanneer mensen een stuk of vijftig zilveren munten kopen. Daarnaast moet je nog bedenken of je gewoon edelmetaal wil hebben, maakt niet uit in welke vorm, of dat je het ergens mooi tentoon wil stellen. In het laatste geval zijn munten natuurlijk al aantrekkelijker dan gewoon een brok. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button