Reizen

Hier let je op bij private lease 

Ben je aan het kijken naar een private lease auto? Dan zijn er veel mogelijkheden. Iedere mogelijkheid is anders en kan weer voor een geheel ander voertuig zorgen. Voordat je tot de lease over kan gaan, moet je jezelf daarom goed voorbereiden. Private lease zorgt er immers voor dat je voor een bepaald bedrag per maand een auto voor de deur hebt staan en geen onverwachte kosten krijgt. Maar waar let je dan allemaal op tijdens het vinden van een nieuw voertuig? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij. 

Maandelijkse kosten en het aantal kilometers

Een van de eerste zaken waar je op moet letten zijn de maandelijkse kosten. De lease auto kan namelijk in meerdere prijsklassen komen. Vergelijk verschillende aanbiedingen om te zien welke het beste bij jouw budget past. Houd er rekening mee dat dit bedrag meestal inclusief onderhoud, verzekering en belastingen is, maar exclusief brandstof. Maar zit er ook nog een maximumaantal kilometers bij? Sommige contracten hebben beperkingen op dit gebied. Ga je over het maximum heen, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je een realistische schatting maakt van je jaarlijkse kilometers om onaangename verrassingen te voorkomen.

Het contract goed bekijken

Heb je ook al naar de duur van het contract gekeken? De meeste private leaseovereenkomsten hebben een looptijd van 24 tot 48 maanden. Zorg ervoor dat je comfortabel bent met de duur van het contract voordat je je engageert. Daarbij is het verstandig om naar het onderhoud en de reparaties te kijken. Controleer hiervoor de voorwaarden, zodat je zeker weet welke diensten binnen het contract vallen. De hoeveelheid reparaties die binnen het contract vallen, staan hier ook in aangegeven. Zo sta je niet voor verrassingen als er een keer wat met jouw voertuig aan de hand is. 

De verzekering en de inlevervoorwaarden

En zit er eigenlijk een verzekering bij? Bij een private lease elektrische auto kan het zomaar zijn dat deze inbegrepen zit in de prijs. De verzekering kan echter per contract verschillen. Let daarom op alle voorwaarden, kijk naar het eigen risico en zorg dat je weet welke schade gedekt is. Overweeg ook om aanvullende verzekeringen af te sluiten als je extra gemoedsrust wilt. En let tevens op de inlevervoorwaarden voor het geval je over wilt stappen naar een ander voertuig. Zorg ervoor dat je begrijpt welke slijtage als normaal wordt beschouwd en welke kosten in rekening kunnen worden gebracht voor excessieve slijtage.

Inruilwaarde en vroegtijdig inleveren

Soms kunnen onverwachte omstandigheden je dwingen om het leasecontract vroegtijdig te beëindigen. Controleer de voorwaarden voor vroegtijdige beëindiging, inclusief eventuele boetes of kosten die van toepassing zijn. En hoe zit het dan eigenlijk met de inruilwaarde en de schadevrije jaren die je hebt? Sommige eigen voertuigen kan je inleveren om de aankoopprijs van jouw lease auto te verlagen. Zo hoef je niet meer veel per maand te betalen of ben je eerder klaar met het afbetalen van jouw voertuig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button