Overig

Heb jij je heftruck wagenpark op orde?

Veel bedrijven maken gebruik van heftrucks. Ze rijden rond in distributiecentra maar ook in fabriekshallen en op bedrijventerreinen. Ze nemen heel wat werk uit handen met het snelle transport van zware pallets, kratten en andere zaken. Maar die heftrucks moeten wel in goede staat verkeren. Je kunt bij het aanschaffen of vervangen gaan voor nieuw maar je kunt ook kiezen voor gebruikte heftrucks. Koop je deze bij een erkende handelaar dan weet je zeker dat je een heftruck koopt die veilig is en die aan jouw wensen voldoet. 

Aan welke eisen moet jouw nieuwe heftruck voldoen?

Een heftruck wordt in veel gevallen gekocht op basis van de technische prestaties. Het laadvermogen is natuurlijk belangrijk. Dit moet voldoen aan jouw wensen en eisen. Het vermogen moet bekend zijn bij diegene die de heftruck verkoopt. Ook moet de heftruck kunnen rijden op het terrein waar hij wordt ingezet. Een heftruck die in een magazijn wordt gebruikt moet daarom aan heel andere eisen voldoen dan een heftruck die rondrijdt op een buitenterrein. 

Zorg voor gekwalificeerd personeel

Voor het besturen van een heftruck is een bewijs van bekwaamheid vereist. Een heftruckchauffeur is niet zomaar iemand. Je rijdt met een apparaat dat flinke schade en verwondingen kan geven als er verkeerd mee wordt omgegaan. Daarom is het belangrijk dat de bestuurder bekwaam is en dat alle veiligheidseisen altijd in acht worden genomen. Doe je dat niet en gebeurt er een ongeluk dan zal de Arbeidsinspectie zeker een onderzoek instellen en mogelijk een boete opleggen. 

Hoeveel jaren kan een heftruck dienst doen?

Het aantal jaren dat een heftruck meegaat hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Hoe vaak wordt de heftruck ingezet qua dagen per jaar en uren per dag. Daarnaast is het belangrijk hoe intensief de arbeid met de heftruck is. Het terrein waar hij rijdt is eveneens van invloed. De banden moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Veel bedrijven laten jaarlijks een vakman langskomen om het wagenpark aan heftrucks aan een veiligheidscontrole en onderhoudsbeurt te onderwerpen. 

Hoeveel betaal je voor een heftruck

De prijs voor een tweedehands heftruck ligt uiteraard aanzienlijk lager dan van een nieuwe. Als je niet per se een nieuwe heftruck zoekt kan dit een goed alternatief zijn en je flink wat geld besparen. Gebruikte heftrucks vind je online en kun je gewoon bestellen. Ze worden in veel gevallen door een dieplader truck op het bedrijf afgeleverd. Bij een goede handelaar staat er uitgebreide informatie over de aangeboden gebruikte heftrucks op de website.

Gerelateerde artikelen

Back to top button