Wonen

Beter slapen met horren en screens

Horren die insecten buiten houden en screens om zonlicht tegen te houden zijn twee dingen die niet in je huis mogen ontbreken. Vooral in de zomer kan je slaap worden verstoord door die vervelende kleine zoemende beestjes die we muggen noemen. In de zomer wordt het ook nog eens een stuk eerder licht, waardoor sommige mensen altijd vroeg wakker worden. Als de zon op je raam staat kan het ook nog eens heel warm worden in de kamer. Hoe zorg je ervoor dat deze problemen jouw slaapritme niet beïnvloeden?

Goede nachtrust voor jezelf

Iedereen weet dat een goede nachtrust erg belangrijk is, ook de Hersenstichting onderschrijft dat. Je merkt het gelijk als je slecht hebt geslapen, je bent prikkelbaarder, snel moe en functioneert minder effectief. Als je slaapt krijgen je hersenen de kans om te rusten en zich te reinigen. Als je weinig of slecht slaapt, dan krijgen je hersenen deze kans niet en sta je niet op met een opgeladen gevoel. Als je slecht hebt geslapen kun je vaak minder goed met verschillende emoties omgaan en onthou je slechter wat je die dag hebt geleerd. 

Niet wakker worden door de zon

Als je wel eens bent wezen kamperen in Italië, Frankrijk of een ander zonnig land, dan herken je de volgende situatie ongetwijfeld. Je ligt nog op je luchtbed in de tent en om 8 uur ‘s ochtends word je wakker, omdat het bloedheet is geworden in de tent. Buiten is het misschien nog maar 20 graden, maar omdat de zon op je tent staat warmt deze heel snel op. Zo werkt het ook met je stenen huis in de stad. Bij een tent kun je er weinig aan doen, maar je huis kun je verbeteren met screens om zonlicht tegen te houden. Deze screens zorgen ervoor dat de warmte van de zon buiten blijft, maar het daglicht komt wel naar binnen. Van binnen kun je wel naar buiten kijken, maar van buiten niet naar binnen. De screens voorkomen ook verkleuring van je meubels door de zon. 

Insecten horen buiten

Ook dit probleem kent iedereen wel. Je wil lekker slapen, maar die irritante mug blijft maar om je hoofd heen zoemen. Iedere keer als je het licht aan zet, lijkt de mug volledig te zijn verdwenen. In plaats van midden in de nacht een klopjacht op de mug te starten, is het effectiever om de beesten in de eerste plaats buiten te houden. Je kunt ze in ieder geval bij je bed weghouden met een klamboe, maar niet iedereen vindt dat praktische en mooi. Voor die mensen bestaan er ook horren op maat. Deze horren kun je in je raamkozijn installeren of in de deurpost. De horren kunnen open en dicht voor als je er langs moet of je je raam open wil doen voor frisse lucht. Je kunt ook voor een vaste hor kiezen. De horren kunnen van verschillend soort gaas zijn en kunnen zelfs werken tegen hooikoorts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button