Tuin

De voor- en nadelen van kunstgras in je tuin

Ben je altijd veel tijd kwijt aan het onderhouden en mooi houden van jouw grasmat? En overweeg je om kunstgras in je tuin aan te laten leggen? Kunstgras is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, met name doordat het steeds moeilijker te onderscheiden is van echt gras. Het ziet er allang niet meer uit als een plastic mat, zoals vroeger. In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van het aanleggen van kunstgras!

Waar wordt kunstgras voor gebruikt?

In eerste instantie werd kunstgras vooral toegepast voor sportvelden of golfbanen, maar dat is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Vandaag de dag gebruiken mensen kunstgras zelfs voor op hun balkon of als decoratie binnenshuis. Maar mensen leggen uiteraard in de meeste gevallen kunstgras aan in hun voor- of achtertuin. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kunstgras kopen voor in de tuin, in de volgende alinea’s noemen we de belangrijkste redenen op. 

Voordelen van kunstgras in je tuin

Kunstgras in je voortuin of achtertuin heeft een hoop voordelen ten opzichte van echt gras. Ten eerste heb je het hele jaar door een mooi groen gazon, dus geen dor gras in de zomer en geen modderige plekken in de herfst of winter. De kwaliteit van kunstgras is vandaag de dag zo hoog dat het niet meer verkleurt door extremere weersomstandigheden. Dat betekent dus ook dat je veel minder tijd hoeft te steken in het onderhouden van je grasmat. Dit scheelt je ook een hoop geld, want je hoeft het gazon in de zomer niet meer dagelijks te sproeien om het groen te houden. Ook de grasmaaier kun je wel weg doen, want grasmaaien is niet nodig. Reken maar eens uit hoeveel geld dat scheelt!

Geen hooikoorts en onkruid meer

Hooikoorts en onkruid in je tuin behoren met kunstgras tot het verleden. Onkruid kan onmogelijk door een kunstgrasmat heen groeien, dus je zult in de zomer niet ieder weekend je tuinhandschoenen aan hoeven om onkruid te plukken. 

Nadelen van kunstgras in je tuin

Kunstgras heeft niet veel nadelen, behalve dat het behoorlijk prijzig is ten opzichte van echt gras. Daar heb je immers alleen maar graszaad en wat water voor nodig. Het aanleggen van kunstgras is duurder, maar de grasmatten van tegenwoordig gaan wel gemiddeld 25 jaar mee. Dan is het al minder erg om wat meer geld neer te moeten leggen. Een ander aspect van kunstgras dat mensen wel eens als nadeel zien, is dat je niet meer kunt genieten van de geur van vers gemaaid gras. Ook de manier waarop het kunstgras aanvoelt is natuurlijk niet helemaal te vergelijken met het kriebelende gevoel van echt gras. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button