BespaartipsFinanciën

Niets is gemakkelijker dan besparen op abonnementen

Nederland is massaal  aan het vergelijken van de zorgpremies gegaan nu de verzekeraars de premies voor 2021 bekend hebben gemaakt. In het doel om te besparen, stappen ook dit jaar ongetwijfeld weer duizenden mensen over naar een andere verzekeraar. Logisch, want er zijn dit jaar behoorlijke verschillen in de hoogte van de premies die verzekeraars aanbieden. Je kunt overstappen tot en met 31 december en zo al snel enkele honderden euro’s besparen. Er zijn echter veel meer zaken waarop je gemakkelijk kunt besparen. Mooi voorbeeld daarvan zijn de abonnementen die we hebben.  Een ding is duidelijk; een keer kritisch kijken naar al je abonnementen is beslist geen overbodige luxe én ene mooie manier om geld te besparen.  Niets is namelijk gemakkelijker dan besparen op abonnementen.

Besparen op abonnementen: maak je eigen keuzes

Besparen op je abonnementen heeft niets met vergelijken te maken maar alles met het maken van keuzes. Als je wilt besparen, houd dan een grote schoonmaak. In de praktijk namelijk, heb je abonnementen die de moeite waard zijn en die je gebruikt maar heb  je ook abonnementen lopen  waarvan je het bestaan niet eens meer wist maar waarvoor je nog steeds betaalt. Kom je die tegen? Meteen annuleren!

Pas op voor stilzwijgende verlengingen

Besparen op abonnementen is een kwestie van weten wanneer een abonnement afloopt. Zet dit dus altijd in je (digitale) agenda. Abonnementen worden vaak stilzwijgend verlengd met zomaar weer een jaar. Voorkom  dat en zeg een abonnement tijdig op. In dat geval kies je in elk geval zelf, anders doet de aanbieder dat voor je. En die denkt vooral aan zijn eigen belang.

Wissel je abonnementen af

Het is ook al verstandig om abonnementen af te wisselen. Heb jij én Netflix én Videoland én Disney Plus? Ga dan voor jezelf na hoe vaak je naar deze aanbieders kijkt. In de praktijk zal dat weinig zijn. Het is wat betreft de kostenbeheersing veel beter om de abonnementen af te wisselen. Je neemt dan een maandje Netflix, dan een maandje Videoland en vervolgens een maand Disney Plus. Reken maar eens uit hoeveel  geld je op die manier al bespaart.

Beter een jaarabonnement dan twaalf keer een maandabonnement

Het is toch al verstandig om alleen een abonnement af te sluiten als je er ook echt gebruik van maakt. Alleen dan namelijk heeft het toegevoegde waarde en is het je geld waard. Kijk ook goed naar de abonnementsvormen die je hebt. Er zijn diensten waarvoor je een maandabonnement hebt en dit abonnement steeds weer met een maand verlengt. Een jaarabonnement is vaak veel voordeliger dan twaalf keer een maandabonnement. Als je de dienst toch gebruikt en elke maand verlengt, dan kun je dit abonnement beter omzetten naar een jaarabonnement. Ben je vaak voordeliger uit.

Deel het met anderen

Bij veel abonnementen heb je de optie om het te delen met anderen,  iets dat officieel alleen binnen hetzelfde huishouding mag. Door een abonnement op een bepaalde diensten te delen, kun je ook de kosten delen. En delen betekent niet dat je iets inlevert maar gewoon nog steeds volledig kunt genieten van de dienst waarop je geabonneerd bent.

Minstens net zoveel besparen als door het kiezen van een andere zorgverzekeraar

Als je dan toch bezig bent met besparen en de zorgverzekeraars vergelijkt,  check dan ook eens al je abonnementen. Want daar kun je vaak minstens zoveel geld mee besparen als met het overstappen naar een ander zorgverzekeraar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button