Kinderen

3 leuke manieren om je kind te helpen met school

Je kind op de basisschool. Dat is natuurlijk enorm spannend. Plotseling begint hij of zij een heel eigen leventje te krijgen. Buiten jullie gezin om. Dat betekent dat je ook steeds meer moet loslaten. Al in de kleuterklas laten veel kinderen nog maar weinig los over hoe hun dag was. Om over de hogere groepen nog maar te zwijgen. Hierdoor kan je soms nogal verrast worden tijdens een gesprek met de leerkracht. Dingen waar je kind moeite mee heeft, die jij nooit aan hem of haar gemerkt had.

Dat kan lastig zijn. Je het gevoel geven dat je moet helpen. Maar hoe pak je dit precies aan? Als ouder wil je dolgraag helpen om de schooltijd beter te laten verlopen, maar je wil ook niet teveel helpen. Daarom vind je hier drie leuke manieren om je kind te helpen met school.

1. Schaf een printer aan

De beste tip die we je kunnen geven: schaf een printer aan! Deze heb je niet alleen nu hard nodig, maar ook in de verdere schoolloopbaan van je kind. Er moet namelijk nogal wat geprint worden voor school. Op latere leeftijd kun je dan denken aan werkstukken, maar op jonge leeftijd zien we ook al steeds vaker dat werkbladen en dergelijke geprint moeten worden. Dat was zeker in de coronatijd duidelijk. Daarom mag een hp printer gewoonweg niet ontbreken.

Een printer is ontzettend handig om een jong kind wat extra ondersteuning te bieden. Het fijne van het internet is dat je daar tegenwoordig heel gemakkelijk extra schoolwerk kunt vinden. Passend bij de leeftijd van je kind. Deze kun je uitprinten en samen thuis proberen. Let er wel op dat dit geen moeten wordt. Schoolwerk is voor op school. Als je kind het leuk vindt om thuis te oefenen, dan kan dit geen kwaad. Maar het mag geen verplichting worden.

Leg een voorraadje cartridges aan. Zo voorkom je dat je in de enthousiasme van je kind plotseling moet teleurstellen en halsoverkop nog een hp 953 vandaan moet toveren. Doe jezelf dit niet aan!

2. Maak er een spelletje van

Merk je dat je kind het heel vervelend vindt als je vragen begint te stellen? Of misschien wel oefeningen met hem of haar wil doen? Maak er dan een spelletje van. Leg het er niet te dik bovenop dat je echt iets vraagt wat met school te maken heeft. Dat doe je natuurlijk eigenlijk al van jongs af aan. Bijvoorbeeld wanneer je terloops vraagt welke kleur de auto heeft of hoeveel snoepjes er op je hand liggen. Dit zijn allemaal leermomenten verpakt in een spelletje.

3. Blijf niet doorvragen

Wil je kind echt geen antwoord geven op je vragen en merk je toch dat hij niet lekker in zijn vel zit? Laat het dan even rusten. Blijven doorvragen kan funest zijn. Het is in dit geval beter om contact op te nemen met de leerkracht. Te vragen wat zij zien. Wat hen is opgevallen. En van daaruit samen een oplossing bedenken. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button